Byggnader i L'Aquila täckta av byggnadsställningar.
Byggnadsställningar i L'Aquila – sju år efter jordbävningen. Foto: Ulrika Björkstén/Sveriges Radio.

Krav på snabb återuppbyggnad efter jordbävningen

"Det har varit alldeles för oorganiserat"
1:25 min

Många hade samlats i Ascoli Piceno vid dagens begravning av de första offren från jordbävningskatastrofen i Italien, men redan nu talas om hur återuppbyggnaden av de raserade städerna ska ske.

En av dem som kommit för att hedra de döda var Lorella De Angelis, och hon hoppas att myndigheterna nu håller vad de lovar och hjälper de överlevande att snart komma tillbaka till en nytt liv.

– Jag hoppas att myndigheterna den här gången kommer att göra sitt bästa, så att det inte blir som vid tidigare jordbävningar – att återuppbyggnaden går så långsamt, säger Lorella De Angelis.

Tio mil därifrån finns exemplet hon syftar på, staden L'Aquila som totalförstördes för sju år sedan.

Där står fortfarande lyftkranar överallt och staden har fortfarande långt kvar innan den ser tillnärmelsevis ut som före jordbävningen. Glassbarsägaren Antonello Ciocca är kritisk till hur återuppbyggnaden har skötts.

– Det har varit alldeles för oorganiserat och mycket av bidragen för återuppbyggnaden har slösats bort, säger han.

Problemet ligger enligt honom hos både myndigheterna och bidragstagarna. Dels är han kritisk till att stadsborna först tvingades bygga preliminära byggnader, för att sedan bygga upp husen i stadskärnan, dels menar han att en del av stadsborna använt bidragen till annat än återuppbyggnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".