Man framför höbalar
Donald Trump talar på event i Des Moines i Iowa med en vägg av höbalar i bakgrunden. Foto: Stephen Maturen/TT.

Donald Trump lovar tuffa tag igen mot papperslösa

Trumps mjukare linje inte så mjuk längre
1:05 min

I USA lovar republikanernas presidentkandidat Donald Trump att utvisning och kontroll av invandrare som befinner sig illegalt i landet blir högsta prioritet om han vinner valet i höst.

Det var beskedet på ett valmöte i delstaten Iowa efter en vecka med spekulationer om att han varit på väg att inta en mjukare position gentemot USA:s många papperslösa.

– Så fort jag är på plats så ska de kriminella ut ur landet, sa Donald Trump i ett löfte om hårda tag mot invandrare som begått brott.

Han lovade också ett kontrollsystem för att spåra personer som stannat i USA sedan deras visum gått ut och nya metoder för att förhindra att andra än amerikanska medborgare får del av välfärdsprogram.

Utspelet i Iowa kommer sedan Trump dragit på sig kritik från andra republikaner för sitt tal om en mjukare linje mot de runt elva miljoner personer som befinner sig i USA utan tillstånd.

Migrationspolitiken är en tydlig vattendelare mellan Trump och den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton som vill se fler lagliga möjligheter till medborgarskap för landets papperslösa som i många fall bott i USA i åratal.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".