Spanien kan få regering – åtta månader efter valet

1:18 min

I åtta månader har Spanien stått utan någon riktig ledning. Den konservativa premiärministern Mariano Rajoy fortsätter sina försök att bilda regering. I dag mötte han ledaren för mittenhögerpartiet Ciudadanos för att underteckna en överenskommelse om att försöka bilda regering.

Sedan extravalet i juni har sittande premiärministern Mariano Rajoy förhandlat med mittenhögerpartiet Ciudadanos för att försöka få till en regering. Nu uppger källor till El País att de i dag kommer underteckna ett avtal.

På onsdag och torsdag kommer parlamentet samlas och då återstår fortfarande att se om Socialistpartiet PSOE kommer släppa igenom Mariano Rajoy som premiärminister. Det mesta tyder på att de inte kommer göra det, trots att uppgörelsen mellan Rajoys parti PP och Ciuadadanos enligt spanska medier innehåller fler mer vänsterinriktade förslag, som förlängd pappaledighet och extra pengar till de med lägst inkomster.

Åtta månader har gått sedan det ordinarie valet i december som slutade utan tydlig majoritet för något parti eller koalition. Inte heller extravalet i juni gav något tydligt resultat.

För att få med sig Ciudadanos har Mariano Rajoy gått med på en rad antikorruptionsåtgärder. Rajoys parti PP har varit inblandat i flera korruptionsskandaler de senaste åren.

Att ha ett tredje val i ett europeiskt land är absurt, har Mariano Rajoy sagt och vädjat till socialistledaren att visa folkvett.

Om Socialisterna röstar emot Rajoy i veckan kan det bli nya förhandlingar. Om socialisterna fortfarande säger nej till Mariano Rajoy som premiärminister blir det troligen val igen i december.