Gemensam centralamerikansk polis ska bekämpa kriminella ungdomsgäng

De centralamerikanska länderna har beslutat att bilda en gemensam polisstyrka för att bekämpa brottsliga ungdomsgäng och narkotikamaffior. Ungdomsgängen har förgreningar även i USA och de tros ha mer än hundratusen medlemmar.

Ofta har gängen bildats i USA och sedan följt med till Centralamerika, när medlemmar har blivit utvisade och tvingats flytta hem.

I många städer har idag maras, som de kallas, närmast total kontroll i vissa kvarter och oftast håller de sig också där om ett slags urbana stammar som ger medlemmarna en identitet via tatueringar, brutala initiationsriter och absolut lojalitet.

Samarbetar med syndikat

Men det senaste året har maras utfört flera bestialiska våldsdåd utanför sina normala territorier. Det mest omtalade var massakern på pasagerarna i en buss i staden San Pedro Sula i Honduras, strax före jul.

Och honduranska maras har länge hotat att döda presidenten och hans familj.

Enligt polisen har maras på senare tid också börjat samarbeta allt mer med de stora narkotikasyndikaten som använder Centralamerika och Mexiko som genomfartsled på vägen till USA.

Det är det som ligger bakom beslutet att bilda en gemensam polisstyrka som ska kunna reagera snabbt överallt i regionen.

Allvarligt samhällsproblem
Costa Rica har tills vidare ställt sig utanför men Mexiko och USA har lovat att samarbeta, framför allt genom ett aktivt informationsutbyte.

USA kommer ocksa att bidra med att grunda en polisakademi i El Salvador som ska användas av hela regionen.

Det råder en stor enighet i Centralamerika om att maras ar ett allvarligt samhällsproblem.

Men många varnar for att en militarisering av kampen mot dem riskerar att öka våldet.

Och att det kan göra att kriget återkommer till regionen, men den här gången skulle det vara ett krig utan några som helst politiska målsättningar eller förevandningar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".