322 vildrenar dödade av blixten

1:33 min

I Norge har över 300 vildrenar, av allt att döma, blivit dödade av blixten. Knut Nylend vid Norges naturtillsynsmyndighet säger att han aldrig har hört talas om att blixtnedslag har tagit livet av så många djur samtidigt.

– Jag kan inte erinra mig att jag har hört om blixtnedslag som har tagit livet av djur i den omfattningen. Det är ju lite speciellt, säger han.

I fredags var det ett våldsamt oväder med åska på Hardangervidda i Norge.

Renarna verkar ha försökt trycka sig tätt ihop när de av allt att döma träffades av blixten.

I ett bergsparti hittade man nämligen samma kväll hundratals döda vildrenar samlade på ett litet område, berättar Knut Nylend för norska radion NRK.

– De ligger ganska samlade i ett område på en 50-80 meter i diameter. Det är en blandning av alla typer av djur, både vuxna bockar, ungdjur och kalvar.

NRK har även publicerat bilder på de döda renarna.

I Norge upptäckte man tidigare i år de första europeiska fallen av hjärnsjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease), som är känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

Enligt NRK ska man ta prover på de renar som nu har dödats av blixten för att se om även några av dem är smittade av CWD.

Hardangervidda är Norges största område för vildren, med drygt 10 000 renar spridda över drygt 8 000 kvadratkilometer, enligt norska vildrencentret.