Ekot rapporterar från Gaza: Det finns inget ljus i tunneln

3:33 min

Två år efter det senaste kriget mellan israeler och palestinier besöker Ekots utsände, Jesper Lindau, Gaza city. Här är hans unika rapport.

– Det är en värld av stora kontraster man ser, i vissa delar av centrala Gaza city pågår i princip ett helt normalt liv, medan massor av hus är helt förstörda och renplockade på armeringsjärn i andra delar, vid gränsen mot Israel, berättar Jesper Lindau. 

Han tycker sig uppleva en matthet hos befolkningen. 

– När man pratar med folk är det en väldigt stark känsla av trötthet. Det blir nästan klaustrofobiskt och uppgivet i den här slutna världen, där det saknas så mycket – inte minst byggmateriel. Det är så mycket i livet som verkar vara villkorat av gränserna och av vad som Israel kan släppa igenom.

Under årens lopp har vi sett mycket raketbeskjutning från Gaza mot Israel och israeliska flyganfall mot Gaza. Har det här upphört nu?

– Nej, i dag cirkulerar uppgifter om att en stridsvagn öppnat eld över gränsen. Och för en vecka sedan sköts en raket från Gaza mot Israel, och Israel svarade med 23 flygangrepp och eldgivning från stridsvagnar, enligt FN.

Många palestiner i Gaza fick sina hem förstörda för två år sedan. Hur lever de i dag?

– Det är väldigt olika. Parallella samhällen växer fram. I ett samhälle som jag besökte i dag finns det nya putsade fyravåningshus men precis bredvid står tält, korrugerad plåt, med familjer som inte kommit någon vart på två år.

Har synen på Israel förändrats något jämfört med tidigare?
– Nej, det tror jag inte, eftersom Israel omsluter Gaza och eftersom landet är den kraft som sätter villkoren för vardagslivet i så hög grad. Det som har förstärkts under de gångna åren är en trötthet över styret inne i samhället, där Hamas styr: Att inte den egna kraften förmår komma närmare en lösning. Där har jag pratat med en del som uttrycker att de bara blir tröttare och tröttare på situationen. Det finns inget ljus i tunneln, säger Jesper Lindau.

Kriget på Gazaremsan

Kriget på Gazaremsan 2014 inleddes med eskalerande våld mellan Hamas och Israel under sommaren.

Den 8 juli inledde Israel ett luftangrepp mot Gazaremsan för att få ett stopp på den ökade raketbeskjutningen därifrån. Detta ledde till ännu kraftigare raketbeskjutningar från Gaza och en dryg vecka senare påbörjade Israel en markinvasion med avsikt att förstöra de underjordiska tunnlar Hamas hade byggt under gränserna mot Israel.

Den 5 augusti drogs trupperna tillbaka efter att tunnlarna förstörts.

Enligt FN dödades minst 2 131 palestinier mellan 7 juli och 26 augusti, varav 1 473 civila, 501 var barn och 257 kvinnor. Israel varnade civilbefolkningen inför attackerna, men Hamas uppmanade folk att stanna kvar i hemmen.

Enligt FN tvingades 425 000 palestinier lämna sina hem.

Under samma period dödades 71 personer på den israeliska sidan – de flesta var soldater.

Flera av sjukhusen i Gaza förstördes och de FN-skolor som fanns i Gaza bombades vid ett flertal tillfällen. Många hade sökt skydd där och dödades men Hamas anklagades för att ha använt FN-skolorna för raketramper och ammunitionslager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista