Ödesdag för Brasiliens president i dag

1:41 min

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff ska i dag försvara sig i den pågående riksrättegången mot henne.

Sedan ska senatorerna rösta om huruvida Rousseff ska avsättas permanent eller tillåtas komma tillbaka till makten.

De senaste dagarna har debatten i kongressen blivit alltmer hätsk.

– Har senatorerna härinne verkligen moral nog för att döma president Dilma Rousseff? Vilken rätt har ni att kalla henne skyldig, sa senatorn Gleisi Hoffman varpå bråk bröt ut i kongressen.

Hoffman var tidigare stabschef i president Dilma Rousseffs regering och är en av de senatorer som hävdar att presidenten är oskyldig till det hon anklagas för; att ha dolt Brasiliens budgetunderskott genom att ta otillåtna lån från statliga banker.

Hoffman pekade under den stormiga debatten på att många av senatorerna själva anklagas för korruption.

Det var i maj i år som kongressen röstade för att inleda riksrättegången, vilket innebar att president Dilma Rousseff stängdes av från makten.

Hennes vicepresident Michel Temer, som bytt sida och lierat sig med oppositionen, tog över i väntan på den slutgiltiga omröstningen, som troligen kommer hållas sent tisdag kväll.

Det mesta tyder på att Dilma Rousseff kommer förlora omröstningen, men hon ges en sista chans att försvara sig mot anklagelserna under en utfrågning i senaten senare idag.

Dilma Rousseff hävdar att hon och hennes parti Arbetarpartiet utsatts för en statskupp.

Hennes tidigare vicepresident Michel Temer, som nu alltså har makten, tillhör partiet PMDB – under lång tid Arbetarpartiets främste koalitionspartner.

Men i våras, när ekonomin började dyka neråt och folkets missnöje växte, lierade sig PMDB i hemlighet med högeroppositionen och arbetade för att få Dilma Rousseff avsatt.

En plan som alltså nu verkar bli verklighet.