Hundratusentals på Live 8-konserter

Uppdaterad 16:45
Musikgalan Live 8 genomfördes på lördagen världen över. Avsikten med Live 8 är att pressa ledarna för de rika länderna att agera mot fattigdomen i Afrika på sitt toppmöte i nästa vecka. Galan inleddes i Tokyo men huvudscen var London.

Bakom konserterna står Bob Geldof som 1985 tog initiativ till Live Aid som ordnades till stöd för dem som drabbades av svältkatastrofen i Etiopien. Den här gången rör det sig dock inte om någon insamlingsgala. Syftet med Live 8 är bland annat att pressa industriländerna till skuldavskrivning för Afrikas länder, inför G8 mötet i Skottland nästa vecka.

En rad världskända artister medverkar i Live 8. I Tokyo deltog bland andra den isländska sångerskan Björk och det amerikanska rockbandet Good Charlotte.

Jättegala i London
Vid konserten i Hyde Park i London återförenades det legendariska bandet Pink Floyd och där spelar också Paul McCartney, U2, REM och Madonna.

200 000 mänskor har biljetter till galan i Hyde Park och hela dagen strömmade folk till Hyde Park. Bland dem finns väldiga förhoppningar om att Live 8 verkligen kommer att fungera som påtryckning och opinionsbildning. 

– Allas uppmärksamhet kommer att vara på det här och sen på G 8-toppmötet, det blir framgångsrikt, det hjälper, säger Hannah och Harriet som har kommit från Liverpool till SR:s korrespondent Agneta Ramberg.

De båda flickorna är sjutton, deras skola har sålt vita kampanjband de senaste dagarna med texten ”Gör fattigdomen till historia” på och runt handleden bär de själva, precis som sex miljoner andra britter, de vita banden.

Politisk påtryckning
Inne över scenen i Hyde Park hänger en stor banderoll med texten ”Vi vill inte har era pengar - vi vill ha er.”

Det är inte välgörenhet utan politisk påtryckning i jätteformat det handlar om idag. Budskapet ska gå fram till de åtta ledarna för världens mäktigaste industrinationer att de har världens ögon på sig när de träffas i Skottland nästa vecka, och att de har ett mandat att ta steget och skriva av de fattigaste ländernas skulder, dubblera biståndet och göra biståndet effektivt och riva handelshinder.

Och Deborah som har kommit ner till London från Skottland säger att hon hoppas att Live 8 och alla männskor som har kommit hit kommer att påverka G8-ledarna.

– Jag hoppas att de lyssnar på G8- toppmötet och tar rätt beslut och säger rätt saker, säger hon till Agneta Ramberg.

I Hyde Park sa sångaren Bono i U2 med adress till ledarna på nästa veckas G 8-möte:

– Det här är vårt ögonblick. Vi har ett budskap. Nästa vecka är det ert ögonblick. Ni kan skriva historia genom att göra fattigdomen till historia.

Bill Gates
Efter popens megastjärnor framträdde en företagsvärldens megastjärna i Hyde Park, Microsofts grundare Bill Gates, som själv har gett miljarder till välgörenhet.

– Vi vet vad som behöver göras, vi kan göra det och när vi har gjort det blir det det bästa mänskligheten nånsin har gjort, sa Bill Gates.

Och så kom en politisk megastjärna och en överraskning på scenen i Hyde Park, FN:s generalsekreterare Kofi Annan som på den fattiga världens vägnar tackade Live 8 och alla som sluter upp.

Både från Moskva och Berlin rapporterar våra korrespondenter att Live 8 var som stora familjefester. I Berlin fylldes paradgatan 17 juni vid Tiergarten med mer än 100 000 deltagare som lyssnade till artister som Die Toten Hosen, Brian Wilson och Green Day.

Stor marsch i Edinburgh
Samtidigt med Live 8-konserterna runt om i världen marscherade över 100 000 människor genom Edinburgh i Skottland och krävde att de rika ländernas ledare ska göra något åt fattigdomen i Afrika.

Demonstrationen hade arrangerats under parollen ”Utrota fattigdomen nu” med tre grundläggande krav - skuldlättnad för Afrikas fattigaste länder, mer och bättre bistånd från väst, rättvisare handelsvillkor så att Afrika får öka sin export till de rika länderna.