Hamnstaden Aden var tidigare huvudstad i Jemen
Hamnstaden Aden ligger i södra Jemen Foto: CartodDB, Jacob Hederos / Sveriges Radio

60 döda i attack mot militär i Aden

Största självmordsattentatet på länge i Jemen
2:03 min

Minst 60 personer dödades i en självmordsattack mot ett militärt träningsläger i hamnstaden Aden i Jemen. 29 personer har skadats.

Sifforna kommer från källor på tre sjukhus som AFP har talat med.

Det var när rekryter satt och åt frukost i morse i hamnstaden Aden i Jemen som en pickupbil körde in på det militära träningslägret, rapporterar nyhetsbyråer.

När pickupen exploderade genomfördes därmed en av de dödligaste attackerna i Jemen på senare tid.

Upp emot 60 människor har dödats, enligt vissa sjukhusuppgifter. Hälsoministeriet säger att det handlar om 54 döda.

Hamnstaden Aden är en av de städer där regeringstrupper har återtagit makten, och där man under de två senaste månaderna haft intensiva träningsläger för att försöka återta kontroll från rebeller också över södra delarna av landet.

I Jemen pågår en konflikt mellan bland annat huthi-rebeller som sägs ha stöd av Iran, och regeringsstyrkorna som stöds av bl a Saudiarabien.

Regeringen lever i exil i hamnstaden Aden, eftersom huvudstaden Sanaa intagits av huthi-rebellerna. 

En fredsplan lades i förra veckan fram av USA där det föreslogs en koalitionsregering, mot att huthi-rebellerna drog sig tillbaka från huvudstaden. Rebellerna har då begärt att regeringen inte ska göra några ytterligare framryckningar.

FN har konstaterat ett Jemen är en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Med 6 600 döda personer sen mars i fjol, däri 2 700 barn enligt Unicef, över två miljoner på flykt i landet.

I mars ifjol gick Saudiarabien in med flygbombningar, och de trodde därmed sig kunna bekämpa huthi-rebellerna.

Men de ökade striderna har drabbat civilbefolkningen mycket hårt när flera skolor har bombats. För en vecka sedan angreps bland annat ett sjukhus som drivs av läkare utan gränser.

I och med striderna så har också Al Quaida och IS fått fäste i Jemen.

IS säger sig ligga bakom dagens självmordsattentat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".