Fångar friges från hemliga fängelser i Ukraina

2:02 min

13 ukrainare har släppts efter mer än ett år i ett hemligt fångläger i Ukrainas näst största stad Kharkiv. Amnesty och Human Rights Watch avslöjade fängelserna i en rapport i somras och skriver nu att fortfarande hålls fångar utan rättegång och dom.

Människorrättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch anklagar Ukrainas säkerhetstjänst SBU för bortföranden och att hålla civila utan rättegång och dom.

I en rapport i somras namngavs flera ukrainare, som förts bort utan förklaring. Anhöriga har förgäves försökt hitta dem, som Olga Sjvtjenko vars man Konstantin hölls fången i mer än ett år, innan han släpptes.

– De sa till mig, nej, nej han är inte här och har aldrig varit här, berättar Olga om vad vakten sa när hon försökte hitta sin man i ett av häktena i staden i östra Ukraina. I själva verket satt maken visst där och hörde till och med vakterna säga att han inte fanns.

Konstantin Beskoravajnij var lokalpolitiker i staden Konstantinovka, som under en tid hölls av separatisterna, men sommaren 2014 togs tillbaka av ukrainska armén. De som grep honom sa sig vara poliser och det fanns inga konkreta anklagelser.

De civila som tas tillfånga ska användas för fångutväxlingar med separatistsidan, som håller betydligt fler civila fångna i utbrytarområdena.

Nu har tolv män och en kvinna frigivits från SBU:s hemliga fängelse i Kharkiv. Officiellt har säkerhetstjänsten och myndigheterna förnekat att några sådana fångar eller fängelser finns och inte heller att de 13 släppts. Men frigivandet visar att de faktiskt existerar, att civila hålls utan rättigheter.

Ibland motiverar Ukraina det med att det är en del av den så kallade antiterroroperationen i öster, eller helt enkelt kriget. Bortförandena och den tortyr som fångar utsatts för strider dock helt mot de internationella konventioner som också Ukraina skrivit under.

Fortfarande hålls minst fem fångna. Av dem har tre hållits i mer än 17 månader. Konstantin Beskoravajnij intervjuades av Amnesty och ingick i rapporten om de hemliga fängelserna. Han berättade också om den tortyr han utsattes för.

– De slog mig i huvudet och på benen, hotade skjuta ihjäl mig och lägga mig i en anonym grav eller skicka mig till ett fängelse där alla fångar har Aids eller turberkulos, berättar Konstantin.

Han fick en hjärtattack av stressen och fördes till sjukhus, läkarna som tog hand om honom bar också masker. Först efter 15 månader frigavs han.