Snabblån, sms-lån, skuld
Foto: TT

Kraftfulla förslag kan komma mot SMS-lånen

Privata skulder har ökat med 8 procent på ett år
1:59 min

I dag går 5-7 procent av alla snabblån till kronofogden. Men nu kan kraftfulla förslag mot de så kallade snabblånen vara på väg. Det säger den statlige utredaren, som kommer med sina förslag i oktober, till Ekot. 

Per Nordkvist som arbetar med konsumentskydd på Finansinspektionen är bekymrad över situationen i dag.

– Det vi har sett är att antalet ansökningar till kronofogden ökar. Enskilda konsumenter hamnar i kläm och tar på sig för höga skulder som man inte kan betala tillbaka och då kan det få väldigt tragiska effekter för den konsumenten och den familjen, säger Per Nordkvist.

Att vi lånar allt mer till bostäder som ständigt stiger i pris har diskuterats länge. Men många tar också lån för att köpa möbler, teknikprylar eller kanske en ny bil, utan någon bostad som säkerhet. I juli hade den privata skuldsättningen ökat med närmare 8 procent på ett år.

Då hade svenskarna privatskulder på närmare 3 500 miljarder kronor.

Per Nordkvist, enhetschef för uppförandetillsyn inom konsumentskydd på Finansinspektionen, säger att det finns goda skäl att göra den kartläggning av marknaden för lån för ren konsumtion som Finansinspektionen nu arbetar med.

– Vi ser ett problem med överskuldsättning och den här ökningen av konsumtionskrediter, säger Per Nordkvist.

Ett särskilt kapitel är SMS-lånen eller snabblånen. Över ett dussin av de bolag som ger sådana lån har en effektiv ränta, alltså ränta plus avgifter, på över 30 procent av lånets värde.

För många blir det här en fälla som är nästan omöjlig att ta sig ur.

I oktober kommer en statlig utredning med förslag på hur låntagarna ska få ett bättre skydd. Förslag som utredningen tittar på är till exempel:

  • Ett räntetak, alltså en maxgräns för hur hög räntan får vara.
  • Att lånebolaget inte ska kunna få tillbaka pengarna om man inte har gjort en ordentlig kreditprövning.
  • Ett kostnadstak, till exempel att den som har lånat 1 000 kronor aldrig ska behöva betala mer än sammanlagt 2 000 kronor.

Utredare är Johan Löfstrand, vice ordförande i civilutskottet (S). Han säger att det kan behövas kraftfulla åtgärder.

– En del av de åtgärder som regeringen har föreslagit är ganska kraftfulla och när jag analyserar situationen i dag så finns det faktiskt fog för att kanske införa någon av de mer kraftfulla åtgärderna, säger Johan Löfstrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".