Bråk om dansk tioårsplan kan leda till nyval

1:20 min

I dag presenterar danska regeringen sin ekonomiska plan för de kommande tio åren. Men bland regeringens stödpartier är det öppet bråk om vilka reformer som ska prioriteras och nu talar allt fler om att Danmark kan stå inför ett nyval i höst.

– Låt mig vara mycket tydlig, det är fem procent vi ska ha annars finns det inget regeringsunderlag, sa Liberal Aliances partiledare Anders Samuelsen nyligen, och repeterade ännu en gång kravet på regeringen inför 10-årsplanen som läggs fram i dag: den danska toppskatten ska sänkas med fem procentenheter, annars fäller man regeringen.

Toppskatten betalas bara av höginkomsttagare. Och det är den skatten som står i centrum när dansk politik i dag går in i vad som ser ut att bli den stökigaste hösten på länge.

– Det är mycket troligt att vi inte kommer överens och att det slutar i nyval, säger Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti, ett annat av regeringens stödpartier, men som i motsats till Liberal Aliance istället är stenhårda motståndare till att sänka toppskatten.

Dansk ekonomi har inte tagit fart sedan finanskrisen, och med ett historiskt lågt reformutrymme vill regeringen försöka få en bred samsyn om ekonomiska reformer och prioriteringar fram till 2025.

Men den plan statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterar i dag behöver stöd av både Liberal Aliance och Dansk Folkeparti - två partier med självförtroende och goda opinionssiffror, och som båda sagt att de inte har något emot ett nyval i höst.