FN: Libanon måste avväpna Hizbollah

FN har ökat trycket mot Libanon att avväpna Hizbollah-gerillan efter striderna längs gränsen mellan Libanon och Israel i veckan. Striderna som ägde rum mellan Hizbollah och den israeliska armén var de värsta sedan september i fjol.

– Det vi kräver av Libanon är att det är en libanesisk armé som kontrollerar området, inte en milis eller gerilla. Att beskydda sitt eget territorium är ett nationellt ansvar, säger Geir Pedersen, som är FN:s sändebud för södra Libanon.

Veterandiplomaten Geir Pedersen utnämndes så sent som i april i år till FN:s särskilde sändebud för att försöka lösa gränskonflikten mellan Libanon och Israel.

Omstritt område
Israels uppfattning är att markområdet tillhör Golanhöjderna som Israel erövrade 1967 från Syrien. Men Syrien, Libanon och Hizbollah hävdar att området i Sheba, tillhör Libanon. FN:s ståndpunkt är att Shebaområdet är syriskt.

Ofta har det varit strider i området med Hizbollah på ena sidan och Israels armé på den andra.

Hizbollah har starkt stöd i södra Libanon och har också stora vapendepåer. Enligt Hizbollah själv är utrustningen betydligt större och bättre än Libanons egen armé.

Libanon har huvudansvaret
Efter striderna i veckan upprepade FN:s sändebud Geir Pedersen FN:s krav att huvudansvaret för att Hizbollah ska avväpnas är den libanesiska regeringens. Svaret från den avgående utrikesministern i Libanon blev det här:

– Den libanesiske utrikesministern lyssnade och sa att de delar samma mål men han är ju en avgående minister så vi får vänta på den nya regeringen och så får vi samarbeta med den regeringen för att stabilisera situationen i söder, säger FN-sändebudet Geir Pedersen.

Vilka möjligheter har den libanesiska regeringen att ta kontroll över situationen med tanke på Hizbollahs tunga beväpning?

– Det som är viktigt för oss är att etablera en princip och så vänta på de konkreta handlingarna. Men här är det viktigt att den nya libanesiska regeringen får tid på sig och att den börjar ta itu med de här frågorna och att vi under tiden bevarar lugn och stabilitet.

Jan Andersson, Beirut
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista