Apple krävs på rekordstor skattebot

0:52 min

Apple åläggs att betala flera miljarder euro till den irländska staten efter att EU-kommissionen slagit fast att företaget under flera år fått otillåtna skattelättnader.

Beslutet från EU-kommissionen kommer efter drygt två års utredning om den skatteöverenskommelse som misstänks ha slutits mellan den amerikanska elektronikjätten Apple och Irland.

Båda parter har hela tiden nekat till anklagelserna och menat att de inte gjort sig skyldiga till något som brutit mot EU-lag.

Men unionens kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager håller inte med och nu väntas Apple betala den hittills högsta straffskatten som utdömts i Europa.

Den låga irländska företagsskatten på 12,5 procent har lett till att många stora internationella företag är baserade där - men i fallet med Apple ska hjälp från den irländska staten lett till att företaget betalat betydligt mindre skatt än så.

Exakt hur mycket pengar Apple nu ska betala tillbaka är oklart men enligt nyhetsbyrån Reuters bedöms notan hamna på en miljard euro.

Både Apple och den Irländska regeringen väntas överklaga beslutet.