Man i hatt
1 av 2
Uzbekistans president Islam Karimov. Foto: Brendan Smialowski/TT
Affisch n grupp barn. Affischen kunde ses utanför en offentlig byggnad i Uzbekistans huvudstad Tasjkent den 29 augusti 2016.
2 av 2
Affisch med Islam Karimov tillsammans med en grupp barn. Affischen kunde ses utanför en offentlig byggnad i Uzbekistans huvudstad Tasjkent den 29 augusti 2016. Foto: AP/TT

Uzbekistans president är död

Uppges ha dött av en hjärnblödning
1:12 min

Uzbekistans enväldige president Islam Karimov uppges enligt flera olika källor ha dött av en hjärnblödning. Karimov styrde Uzbekistan i 26 år. Han blev 78 år gammal.

Ryktena började florera i måndags eftermiddags, när en av Islam Karimovs döttrar, via sociala medier, meddelade att hennes pappa fått en hjärnblödning och fanns på intensivvårdsavdelning.

Under kvällen kom uppgifter från flera olika ryska nyhetskällor och den oberoende nätsajten Fergana.ru om att den 79-årige presidenten i Uzbekistan dog vid tretiden lokal tid på sjukhus.

Regimen i det slutna landet tycks ha velat avvakta med tillkännagivandet.

I dag, fredag, säger tre diplomatkällor till Reuters att Karimov är död. 

Karimov var barnhemsbarnet som blev den sovjetiska delrepubliken Uzbekistans högste ledare. Han lyckades precis som flera andra kommunistpartitoppar stanna kvar vid makten och blev det självständiga landets förste president 1991.

Ytterligare fem gånger valdes han i val, som knappast kan kallas oberoende. I praktiken utvecklades landet till en diktatur, ett av de värsta exemplen bland de forna Sovjetländerna.

Oliktänkande, opposition och journalister har fängslats eller flytt landet. Tortyren i fängelserna är omvittnat grym, med rapporter från människorättsgrupper om att fångar kokats levande i olja.

Islam Karimovs äldsta dotter sågs tidigare som tänkbar efterträdare, men Gulnara föll i onåd och ska ha hållits i husarrest.

Gulnara Karimova blev känd i Sverige när hon stod i centrum för mutanklagelserna mot Telia Sonera i Uzbekistan i SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjanden 2012.

Det var den yngre Lola, som meddelade att fadern fått en hjärnblödning. Hon bor själv i Paris och har inga maktambitioner.

Oron över hur maktskiftet nu ska ske är stor framförallt i Moskva. Ryssland stöder Uzbekistan och president Vladimir Putin träffade senast i juni Karimov.

Ett instabilt Uzbekistan skapar oro också i grannländerna, särskilt i Kirgizistan där minnena är färska av Andijan-massakern 2005 i Ferganadalen i Uzbekistan, då hundratals protesterande sköts ihjäl av polisen och sände överlevande flyktingar över gränsen till Kirgizistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".