Folksamling
1 av 2
Överlevande i Amatrice samlades på måndagskvällen i en park och höll en liten mässa för alla offren. Foto: ANDREAS SOLARO/TT.
Folksamling
2 av 2
Nattmässa i Amatrice. Foto: ANDREAS SOLARO/TT.

Begravningsceremoni i Amatrice ikväll

"Jordbävningen värre än den 2009"
2:07 min

Idag begravs många av jordbävningsoffren i Amatrice, den hårdast drabbade staden i Italien. Ungefär 240 av de drygt 290 som hittills hittats döda, fanns här.

– Nu går räddningsarbetet in i slutfasen, säger David Fabi som leder Civilförsvarets insatser efter jordbävningen.

Nu har brandmän och civilförsvaret gått igenom de flesta rasmassorna efter husen i de jordbävningsdrabbade områdena i Italien.

Några människor saknas fortfarande men räddningsarbetet går in i slutskedet. 2 500 människor har förlorat sina hem och bor i tält, i en sporthall eller i sina bilar intill de skadade husen eftersom de är rädda för plundrare.

– När alla hittats kommer nästa fas, nämligen att gå igenom alla hus för att se om de är i tillräckligt bra skick för att man ska kunna gå in i dem.
Den andra delen handlar om att inspektera skadorna, säger David Fabi.

Han har stor erfarenhet av katastrofer och jobbade även med jordbävningen 2009 i L'Aquila, då över 300 människor dog.

– Även om dödstalen är ungefär lika stora så var jordbävningen i onsdags värre. I området runt Amatrice och Accoumoli bor 5 000 människor och nästan 300 dog. I L'Aquila bor 70 000, säger David Fabi.

Det är många sår som ska läkas efter det som hände i onsdags morse.

Idag begravs många av offren i Amatrice. Platsen för ceremonin har orsakat rabalder.

Kropparna finns på militärflygplatsen i Rieti nedanför bergen 6 mil från Amatrice. Men när regionen bestämde att begravningen skulle hållas i Rieti blev de anhöriga upprörda.

Premiärminister Matteo Renzi twittrade snart att de ändrar platsen och håller den i Amatrice istället. Begravningsceremonin börjar klockan sex ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".