Utredning ska ge nya uppgifter om Macchiarini

Vad gjorde Macchiarini på Karolinska?
1:28 min

I dag ska nya uppgifter presenteras om vad kirurgen Paolo Macchiarini gjorde i sin tjänst på Karolinska sjukhuset.

Konstgjorda luftstrupar opererades in på svårt sjuka patienter med en ny och oprövad metod, vilket ledde till att två av de tre patienterna avled.

Det är professor Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd som fått i uppdrag av Karolinska universitetssjukhuset att granska händelserna. Syftet har varit att kartlägga omständigheterna när tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade under åren 2011 och 2012.

Två av de tre patienterna dog och den tredje fick vårdas på intesivvårdsavdelning under flera år.

Operationsmetoden hade inte testats i djurförsök innan den användes på människor, det vetenskapliga underlaget var bristfälligt och kirurgen Paolo Macchiarini har anklagats för forskningsfusk på grund av felaktigheter i de vetenskapliga artiklar han skrivit om försöken. Han är också misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Polisen har inlett en förundersökning.

Den utredning som ska presenteras i dag handlar om Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge. Han har också gjort ett flertal ingrepp i andra länder, bland annat i Ryssland, vilka också utreds.

Bland de frågor som ska besvaras i dag är hur det gick till när Paolo Macchiarini anställdes på Karolinska, vem eller vilka som beslutade att operationerna skulle genomföras, och om åtgärderna var korrekta utifrån de lagar och riktlinjer som fanns.

Sjukhusledningen vill också ha svar på vilka etiska bedömningar som gjordes både inför operationerna och under eftervården och hur verksamheten har förändrats med anledning av Macchiarini-affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".