Cecilia Malmström: Förhandlingarna om TTIP fortsätter

1:35 min

EU-kommissionären Cecilia Malmström tillbakavisar de senaste dagarnas uppgifter om att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP skulle ha havererat. Men hon är bekymrad över de uttalanden som företrädare för regeringarna i Tyskland och Frankrike har gjort.

– Det är naturligtvis problematiskt för det underlättar inte förhandlingssituationen, säger Cecilia Malmström, som bland annat ansvarar för förhandlingarna kring det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, till Ekot.

I söndags sa den tyske ekonomiministern Sigmar Gabriel att han tvivlar på att frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, blir av. Till tyska ZDF sa han:

”Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanske kraven”.

Tidigare har den franske premiärministern Manuel Valls uttryckt att han tvivlar på att förhandlingarna om TTIP kan slutföras före årsskiftet.

Och nu senast har Frankrikes utrikeshandelsminister Matthias Fekl sagt till amerikanska CNBC att det är USA:s fel att förhandlingarna misslyckas och att Frankrike är berett att lämna förhandlingarna.

Men Cecilia Malmström säger att förhandlingarna inte har havererat.

– Nej absolut inte. Jag har i eftermiddag telefonkonferens med den amerikanske handelsministern Mike Froman. Så de har inte havererat. De är svåra men de går framåt.

Kan förhandlingarna vara avslutade före årsskiftet?

– De kan vara det men det återstår ganska mycket.

Vad sker om ni inte lyckas ro förhandlingarna i hamn före årsskiftet?

– Då får man ta en paus och så beror det på hur nästa amerikanska administration ser ut.

– Oavsett är det svårt att tro att nästa amerikanska president, de första han eller hon gör, är att ta de här förhandlingarna. Men jag tror ändå att det finns ett stort värde också för nästa administration att återuppta dem.

– Men det får nog vänta ett tag. Sedan är diskussion väldigt tuff. I Tyskland, Frankrike och Österrike, där är det ett stort motstånd mot TTIP, säger Cecilia Malmström.