Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen skjuter upp omstridd flyktingersättning

Publicerat tisdag 30 augusti 2016 kl 13.40
Ekots Ivan Garcia om förslaget
(1:55 min)
Ylva Johansson (S), Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP)
Ylva Johansson (S), Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) Foto: TT

Regeringen backar och senarelägger det nya systemet för ersättning för kommunernas mottagande av ensamkommande barn och unga. Men sänkningen av ersättningsnivåerna förändras inte. 

Under en pressträff på tisdagen sade finansminister Magdalena Andersson (s) att anledningen till att det behövs ett nytt system är att "det system som vi har idag totalt saknar kostnadskontroll".

Systemet har också varit administrativt tungrott, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s), eftersom kommunerna har fått ersättning per flykting per dygn. Det nya systemet ska i stället bygga på schabloner och ska enligt regeringen vara mer "flexibelt". Dessutom ska det nya systemet göra det svårare för oseriösa aktörer att ta ut oskäliga avgifter för boendet.

Regeringen hade velat att det nya systemet skulle införas redan januari 2017, men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har protesterat eftersom många kommuner sitter fast i fleråriga avtal med HVB-hem. De har varit oroliga för att de inte skulle kompenseras för med det nya ersättningssystemet. Regeringen går alltså nu med på att skjuta på införandet av förslaget.

Enligt Ylva Johansson finns det ett starkt stöd bland kommunerna för omläggningen till ett schablonsystem, även om det funnits en oro för nivåerna och för när systemet skulle införas. Nu senareläggs införandet, men ersättningsnivåerna blir kvar på den nivå som föreslogs tidigare. Idag ligger ersättningen för barn upp till 18 år på 1 900 kronor per barn och dygn, men regeringen vill i stället att den ska ligga på 1 350 kronor per dygn.

För att underlätta för kommunera att ställa om till det nya systemet avsätter regeringen 40 miljoner kronor per år för 2017 och 2018. Med det här förslaget räknar regeringen med att spara sju miljarder kronor från 2018. Nästa år innebär det emellertid en kostnadsökning på fyra miljarder kronor.

Enligt regeringens beräkningar omfattas 45 000 ensamkommande unga av det nya systemet nästa år, och då ingår även de som har fyllt 18 år och som fått uppehållstillstånd. De statliga ersättningarna gäller fram till personen fyller 21 år.

För år 2018 är siffran 65 500. Beräkningen bygger visserligen på Migrationsverkets prognos över asylsökande från februari och den har skrivits ned sedan dess.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".