Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs intervjuas av korrespondent Thella Johnsson.
Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs intervjuas av korrespondent Thella Johnsson. Foto: Sveriges Radio

"Brexit och försvagat EU hotar även oss"

"Vi har lärt oss den hårda vägen"
1:19 min

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs är på besök i Stockholm tillsammans med sina baltiska kollegor Marina Kaljurand från Estland och Linas Linkevičius från Litauen. I år är det 25 år sedan Sverige återupptog diplomatiska förbindelser med de baltiska länderna efter självständigheten från Sovjet.

Samarbetet i EU och kring Östersjön är viktigare än någonsin, säger Edgars Rinkēvičs.

– Särskilt nu, med britternas Brexit och med det totalt förändrade säkerhetsläget kring Östersjön, är det verkligen tid för oss baltiska och nordiska länder att fördjupa våra relationer ytterligare, säger Edgars Rinkēvičs.

Han är Lettlands utrikesminister sedan fem år tillbaka och nu på besök i Stockholm, inbjuden av Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillsammans med sina två kollegor från Estland och Litauen.

Ministrarnas möte på tisdagseftermiddagen markerar 25-årsjubileet av Sveriges och de baltiska ländernas återupptagna diplomatkontakter efter självständigheten och Sovjetunionens fall. Men de är också här för att slå ett slag för mer kompromissvilja och samarbetsanda i ett alltmer splittrat EU.

Ett försvagat Europa var det som en gång ledde till Baltländernas egen ockupation, säger Edgar Rinkēvičs som vid sidan av sin politiska karriär också är historiker.

– När vi ockuperades av Sovjet 1940 så var det möjligt på grund av att det demokratiska Europa lamslagits av krig och ekonomisk kris. Vi har lärt oss den hårda vägen är att ingen av oss klarar sig ensam, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".