Nytt vänsteravhopp i väst

Uppdaterad 16:30
Ytterligare ett avhopp drabbar vänsterpartiet. Den här gången är det fullmäktigeledamoten och det tilltänkta kommunalrådet i Uddevalla Frida Fjellman som hoppar av. Tankarna på avhopp har funnits ända sedan Lars Ohly valdes till partiledare.

– Jag kände att partiet tog flera steg bakåt mot att förespråka överstatlighet och den här gamla trojkan fick mer och mer att säga till om. Jag kom med i vänsterpartiet under Gudrun Schymans tid och jag har aldrig kallat mig kommunist någon gång. Jag känner inte igen mig i det resonemanget överhuvud taget, säger Frida Fjellman.

Frida Fjellmans besked om att hon hoppar av kommer bara en dag efter att Dan Gahnström, ordföranden för Bohusläns partidistrikt gett samma besked.

”Ohly tar inte problemen på allvar”
Orsaken till avhoppen är som man säger, att de kommunistiska krafterna tagit över partiet och Frida Fjellman menar också att partiledare Lars Ohly inte tagit avhoppen från partiet på allvar.

Raden av avhoppare växer. Till de senaste två kan sedan förra årets kongress ställas ytterligare fyra vänsterpartister från Västsverige.

I början av juni gick riksdagsledamoten Karin Svensson Smith över till Miljöpartiet, med motiveringen att vänsterpartiet inte längre är trovärdigt. Under förra året lämnade vänsterpartiets avdelning i Gnesta moderpartiet och bildade ett nytt parti, vänsterdemokraterna.

”Inte vuxen uppgiften”
På lördagen kommer alltså beskedet från Uddevalla att Frida Fjellman hoppar av. Men missnöjet i Uddevalla är tyngre än så. Också det vänsterpartistiska kommunalrådet i Uddevalla Ewy Gahnström är mycket kritisk mot partiledningen.

– Partiledningen och Lars Ohly bär det yttersta ansvaret för att se till att vi har ett partri där medlemmar känner att de är viktiga och värdefulla. Jag tycker att han har visat att han inte är vuxen uppgiften, men i dagsläget kan jag inte säga att han ska avgå eftersom jag inte har någon annan att föreslå. Men att han inte är vuxen uppgiften det är uppenbart, säger vänsterpartistiska kommunalrådet i Uddevalla Ewy Gahnström.

Partiledare Lars Ohly vill varken kommentera angreppet från kommunalrådet Ewy Gahnström eller de senaste två avhoppen, utan man har beslutat att det rör sig om en intern fråga för partiet. Men att de senaste dagarna har varit till skada för partiet bekräftas av partiutskottets Lena Karlsson.

– Det knaprar på förtroendet varje avhopp vi får.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista