Tysk TTIP-kritik vänder sig till hemmaopinion

1:24 min

Både i Frankrike och Tyskland betraktas de TTIP-kritiska uttalandena framför allt som budskap till hemmaopinionen. Inför det franska presidentvalet i vår, fiskar en försvagad Francois Hollande efter stöd hos de många fransmän som vänder sig mot frihandelsavtalet mellan EU och USA.

I Tyskland kämpar både det socialdemokratiska partiet och dess ledare Sigmar Gabriel med vikande stöd. Också här har valkampanjen inför förbundsdagsvalet om ett drygt år redan dragit igång.

Gabriel har på senare tid distanserat sig i flera frågor från förbundskansler Merkel, nu senast i frågan om TTIP.

”Förhandlingarna har i praktiken havererat. Vi européer ska inte underkasta oss de amerikanska kraven”, sa Gabriel nyligen i en tv-intervju.

För det har han de gångna dagarna fått skarp kritik, från näringslivsföreträdare och framför allt kristdemokratiska regeringskollegor i den stora koalitionen. De tycker att han som näringslivsminister och vice förbundskansler ska företräda Tysklands gemensamma intressen och inte bara sitt eget parti.

Han får också internationell kritik från USA och EU-kommissionären Cecilia Malmström som tillbakavisar att förhandlingarna skulle ha havererat. Däremot saboteras de av den senaste tidens uttalanden.

– Det är naturligtvis problematiskt, för det underlättar inte förhandlingssituationen, säger Cecilia Malmström, som bland annat ansvarar för förhandlingarna kring det planerade frihandelsavtalet TTIP, till Ekot.