Metallavdelning misstänkt för a-kassefusk

Metalls skandalomsusade avdelning 112 i Trollhättan misstänks för fusk med a-kassesystemet. Åklagare har inlett en förundersökning och a-kassornas tillsynsmyndighet har inlett en granskning.

Metalls avdelning 112 i Trollhättan misstänks för att ha erbjudit nya medlemmar retroaktivt medlemskap.

Det här innebär att den enskilde har kunnat ta ut a-kassa tidigare än vad reglerna säger samtidigt som facket har kunnat räkna in fler medlemmar.

Förundersökning inledd
I ett fall fick en anställd på ett företag i Trollhättan bli medlem i facket i efterhand. Därmed kunde han kvittera ut pengar från a-kassan när han blev arbetslös. Pengar som nu a-kassan kräver att han ska betala tillbaka.

Åklagaren har inlett en förundersökning mot Metall i Trollhättan och även den statliga Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF, granskar det misstänkta fusket i Trollhättan.

Generaldirektör Bo Jangenäs anser att rutinerna måste ses över och fruktar att liknande fusk kan förekomma på flera håll.

– Det tycks stämma att man har försökt skriva in medlemmar retroaktivt på ett sätt som inte är i enlighet med lagen.

Vet ni hur många det kan gälla?

– Jag hoppas att det bara handlar om någon enstaka person men vi vet inte om det förekommer i någon större omfattning.

Är det svårt att upptäcka sådant här fusk?

– Ja, det är det. Antingen måste det vara en person som uppmärksammar oss eller någon annan på det eller också måste det komma fram i granskningen som vi gör ute på a-kassorna, säger Bo Jangenäs.

”Rutinerna ska följas”
Metalls avdelning 112 har varit ute i blåsväder förr. Förra året avslöjades att medlemspengar hade gått till porrklubbsbesök, sprit och överdriven representation.

Efter förra årets skandaler avgick hela styrelsen på Metall i Trollhättan och den nya ordföranden har inte satt sig in i frågan om det misstänkta fusket med a-kassa.

Göran Johnsson, Metalls ordförande, välkomnar en granskning men tror inte att facket behöver ändra på sina rutiner. Däremot bör man följa de regler och rutiner som finns.

– Jag blir irriterad när man inte följer det regelverk som vi har bestämt. Det finns ingen ursäkt för det.

Är det här ett generellt problem?

– Jag utgår från att det här handläggs på ett sätt som våra rutiner lägger fast.

Vad är det som säger att det här inte har inträffat på andra håll i landet?

– Jag utgår från att man följer regelverket och är det någon enskild som inte har gjort det får man ta konsekvenserna av det, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".