Man med skjutvapen.
Abu Muhammad al-Adnani, Islamiska statens talesperson. Foto: AP/TT.

Islamiska statens ansikte utåt sägs vara död

USA: Ett nederlag för islamiska staten
1:15 min

IS propagandachef uppges ha dödats i Aleppo i Syrien under flyganfall som genomförts av den Us-ledda koalitionen i området.

Samtidigt avancerar nu den irakiska armen med stöd av koalitionen och kommer kunna inta Mosul före nyår, det förutspår amerikansk militär.

Abu Muhammad al Adnani ska ha dödats i Aleppo, han sägs vara en av terrogruppens mest seniora ledare och också den som varit ansvarig för attacker och rekrytering utanför regionen, bland annat i Europa.

Det är Is propagandaorgan som uppger att han dödats men rykten om att Adnani skulle ha skadats allvarligt har kommit tidigare från bland annat irakisk militär.

Och från amerikanskt håll kommer nu flera uppgifter om nya nederlag för den så kallade islamiska staten. General Joseph Votel, chef för den enhet som leder USAs operationer i mellanöstern och centralasien bedömmer att den irakiska militären kommer kunna inta Mosul - den största stad som hålls av IS - före nyår.

– Iraks premiärminsiter säger att det är möjligt och vi kommer att bistå med vad som krävs, säger general Votel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".