Pastarätt
Berömda pastarätten Amatriciciana - nu för Amatrice. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Berömd pastarätt ger pengar till jordbävningsoffer

Till och med djuren får hjälp
1:57 min

I Italien är hjälpviljan stor efter jordbävningen. Italienarna skänkte motsvarande 100 miljoner kronor de första dagarna via ett särskilt telefonnummer. 

Dessutom har volontärer slutit upp i stora mängder.

På en parkering utanför en skolas gympahall lastar ett 30-tal volontärer på kläder, mat och leksaker på en stor lastbil.

Matteo Garottzoni har en svart t-shirt med texten "Hjälp Amatrice". Han har jobbat varje dag sedan förra onsdagen. Efter jordbävningen tog han sig till torget i staden är han bor, Rieti, sex mil från Amatrice.

– Jag träffade på några kompisar och vi började ta emot och organisera de stora mängder gåvor som kom. Snart var vi största hjälpcentralen i Italien, säger han.

I Amatrice och de andra områdena jobbar volontärer skift enligt strikta scheman och ser till att lägren fungerar. När det väntas regn är det volontärer som sprider ut makadam för att förhindra att det blir lerigt.

Hotell och vandrarhem erbjuder gratis husrum till de drabbade, hantverkare jobbar gratis.

Och ett 50-tal restauranger i Italien - men också i Australien, Spanien och Kanada - erbjuder "en Amatriciana för Amatrice". För varje portion av den berömda pastarätten spagetti al'amatriciana som säljs så går två euro till jordbävningsoffren. 

Rita visar runt i sporthallen i Rieti. Här finns allt, vi hade nya fina klänningar, leksaker, allt säger hon. Till och med djuren får hjälp av volontärerna.

– Vi ger dem mat och annat djuren behöver. Ibland blir vi till och med uppringa om en familj som haft djuren dött eller ligger på sjukhus.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".