Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utredaren Kjell Aspmark och utredningssekreterare Pernilla Östlund presenterar resultatet av den externa utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset
Utredaren Kjell Aspmark och utredningssekreterare Pernilla Östlund presenterar resultatet av den externa utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset Foto: Lorenzo Galassi samt Stina Stjernkvist / TT

Macchiarinis operationer hade "inte godkänts vid etikprövning"

Kritik mot flera chefer på Karolinska
1:37 min

Kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet på Karolinska sjukhuset har skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, framgår av utredningen om fallet.

Klockan 13.00 sänder vi KS presskonferens på webben.

Professor Kjell Asplund har presenterat den utredning han lett om operationer av konstgjorda luftstrupar i plast som den italienske kirurgen Paolo Macchiarini genomförde vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Vad hände, hur kunde det hända och vad kan läras för framtiden, är utgångspunkter.

Kritiken är hård. Macchiarinis verksamhet har skadat förtroende för svensk klinisk forskning, framgår det.

Rutinerna vid sjukhuset får också hård kritik. Då Macchiarini anställdes gjordes ingen rekryteringsintervju och kritiska synpunkter från sjukhus där han tidigare tjänstgjort negligerades. Patientsäkerheten åsidosattes.

KS har brustit i kunskap om regelverk och i inställning till hur de ska följas.

Det saknades tillräckliga erfarenheter från djurförsök kring strupoperationer för att börja tillämpa på människa.

Sannolikt skulle transplantationerna ha etikprövats.
– Hade så skett hade de inte godkänts, enligt Asplund.

Det var brister i de konferenser som föregick transplantationerna. Det fanns även en tystnadskultur och en tendens att undertrycka kritiska frågor som borde ha ställts.

Paolo Macchiarini har ett direkt ansvar för att luftstrupstransplantationerna genomfördes. Men verksamhetscheferna vid de två berörda klinikerna, thorax kliniken och öron-näs och hals-kliniken, hade ett övergripande ansvar för patientsäkerheten.

Relaterat

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".