Förskolläraren Sandra Nyström i Odensvi med barnen på lunchen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Förskolläraren Sandra Nyström i Odensvi med barnen på lunchen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Konkurrensen om förskollärarna har hårdnat

"De kan nu kräva högre lön än tidigare"
1:31 min

Konkurrensen om förskollärarna har hårdnat och de kan nu kräva högre lön än tidigare. Det menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Det vi ser det är ju att arbetsgivare konkurrerar idag om lärare och man bjuder över varandra. Lärare är högvilt på arbetsmarknaden och de lärare som står i valet att välja jobb, de kan också välja arbetsgivare som både betalar bra och erbjuder bra arbetsvillkor.

Det råder brist på förskollärare i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Det beror enligt kommunerna på att för få utbildas till yrket.

Löneutvecklingen för förskollärare har också varit relativt bra på senare år. En genomsnittlig förskollärarlön ligger idag på 28 400 kronor i månaden för Lärarförbundets medlemmar. Högst är lönerna i Stockholm, där en förskollärare tjänar i snitt 31 400 kronor i månaden.

 Lotta Olsson, som är förskolechef i Högdalen i södra Stockholm, tycker att den lönenivån är rimlig, men att den samtidigt kan innebära problem för verksamheten.

 – Lyckas man få tag på flera förskollärare då är det ju så att då kanske man inte klarar budgeten istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".