Dilma Rousseff
Foto: AFP PHOTO / EVARISTO SA

President Rousseff avsatt

Latinamerikakorrespondent Lotten Collin: Ett tal för historieböckerna
2:49 min

Senaten i Brasilien har röstat för att permanent avsätta den avstängda presidenten Dilma Rousseff med 61 röster mot 20. Omröstningen avslutar en riksrättprocess mot presidenten, som anklagats för att ha brutit mot budgetlagarna.Nye presidenten Michel Temer från mittenhögerpartiet PMDB svors in redan i kväll svensk tid.

– Det var andra gången ikväll som hela salen sjön den brasilianska nationalsången. Den första gången var precis när det stod klart att Dilma Rouseff tvingas lämna presidentposten.

Det krävdes att minst 54 av de 81 senatorerna röstade emot Rousseff för att hon skulle avsättas.

Enligt anklagelserna mot Rousseff tog hon lån i en statlig bank för att försöka dölja budgetunderskottet inför presidentvalet 2014, vilket är olagligt. Tilltaget ska dessutom ha förvärrat Brasiliens ekonomiska kris. Men hennes anhängare noterar att tidigare presidenter har begått samma brott mot budgetlagen utan att bli åtalade.

Resultatet av omröstningen var väntat, enligt Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

– För ett år sen hade jag sagt att det är nästan omöjligt att hon skulle avsättas på det här sättet. Sen har det långsamt blivit allt mer troligt för att hon förlorat stöd i kongressen.

– Försvarstalet hon höll i måndags kändes inte som att det var för att övertyga någon. Det var väldigt mycket ett tal för historieböckerna. Hon fokuserar på att det i framtiden kommer bevisas att hon blivit orättvist dömd och att det här kommer ses som en statskupp, säger Lotten Collin.

Den avstängda presidenten själv har pekat på att flera av de senatorer som röstat om hennes öde har begått långt värre brott än hon gjort. Hon anser att riksrättsprocessen, som pågått sedan i maj, är en slags statskupp via rättsapparaten.

– Rouseff säger att hon känner sig ha upplevt en andra statskupp och kallar hela processen för en juridisk fars. Men sa också på onsdagskvällen att hon nu ska driva en opposition.

Enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International är över hälften av den Brasilianska kongressens ledamöter indragna i olika rättstvister, som bland annat omfattar mutbrott och korruption.

Beslutet innebär att den tillförordnade presidenten Michel Temer sitta kvar fram till nästa val 2018. Dilma Rousseff däremot får inte inneha någon folkvald post under de närmaste åtta åren. Enligt nyhetsbyrån AP är det troligt att Rousseff kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen, men tidigare överklaganden under processen har misslyckats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".