Bo Söderberg på Boverket.
Bo Söderberg, analyschef på Boverket. Foto: Tomas Oneborg/TT, Hans Ekestang/Boverket

Boverket: Byggprognosen kommer inte hålla

Forskare: Blir en social katastrof i många grupper
1:53 min

Analyschef Bo Söderberg på Boverket tror inte att man kommer hinna bygga de 710 000 bostäder som myndigheten sagt behövs inom tio år.

– Jag tror att man kan vara ganska säker på att de 700 000 som vi pratat om i prognosen inte kommer att byggas, säger Bo Söderberg på Boverket. 

Det byggs runt 40 000 lägenheter i år. För att komma upp i 710 000 lägenheter skulle det behöva byggas dubbelt så mycket. Det lutar snarare åt 350 000 lägenheter om dagens byggtakt håller i sig och det kommer få konsekvenser.

– Några kommer bo trångt, orimligt trångt. Det är så det blir om man inte skapar bostäder i takt med befolkningsförändringar, säger Bo Söderberg.

En annan sida är att människor måste ha råd att hyra för att det ska bli hyresbostäder.

Genomsnittshyran för en nybyggd trea är runt 10 000 kronor i dag. Om byggkostnaderna fortsätter att öka som de gjort de senaste 30 åren kommer en ny trea om 10 år kosta närmare 16 000 i månaden.

I Stockholms innerstad kostar en ny trea i dag nästan 17 000 i månaden. Om inget görs åt byggkostnaderna kommer hyran i ett nybygge om tio år vara över 25 000 kronor i månaden.

Enligt Anna Granath Hansson, som doktorerar i fastighetsekonomi, kommer många inte ha råd med en lägenhet.

–Vi kommer se en ökad trångboddhet, en mycket stor hemlöshet och det kommer bli en social katastrof i många grupper. Tyvärr får nog unga människor ställa in sig på att bo hemma mycket längre, säger Anna Granath Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".