Indonesiens krig mot droger kritiseras

2:20 min

Har stränga straff för narkotikabrott och lägger samtidigt allt mindre resurser på rehabilitering och avvänjning.

När vi sätter narkotikadömda i fängelse ger vi dem ingen behandling så då fortsätter handeln där inne och eftersom det juridiska systemet är korrupt är det inte svårt för langare att muta fängelsevakterna, säger Ricky Gunawan.

Enligt den indonesiska regeringen är drogmissbruket ett av landets största problem och man hävdar att de unga är särskilt utsatta. Av landets 250 miljoner invånare ska sex miljoner vara missbrukare.

Budgeten för att bekämpa droghandeln har ökat kraftigt på senare år medan stödet till avvänjning minskat. Det gör att människorättsaktivister som advokaten Ricky Gunawan ifrågasätter regeringens politik.

Indonesien har stränga straff för narkotikabrott däribland dödsstraff. Ifjol ledde avrättningarna av bland annat två australiensare till spända diplomatiska relationer mellan Indonesien och Australien, och omfattande internationell kritik.

Den 29 juli i år hade regeringen aviserat att man tänkte avrätta fjorton fångar däribland flera utlänningar, men när det väl var dags verkställdes endast fyra av de fjorton dödsdomarna.

Enligt Ricky Gunawan kan man tolka det som att regeringen lyssnat på omvärldens kritik.

– Hade de inte avrättat någon av de fjorton hade allmänheten tyckt att omvärlden styr över regeringen, samtidigt vill man visa lyhördhet inför anklagelserna om oegentligheter i de juridiska processer som lett fram till dödsdomarna, tror Ricky Gunawan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista