Fortsatta anklagelser om korruption mot Brasiliens president Lula da Silva

I Brasilien fortsätter anklagelserna om korruption att hagla mot president Lula da Silva och hans arbetarparti. Att inga bevis har presenterats har knappast minskat anklagelsernas trovärdighet i allmänhetens ögon.

Brasiliens president Inacio Lula da Silva har redan tvingats betala ett högt pris for anklagelserna att hans arbetarparti, PT, skulle ha satt i system att köpa röster i parlamentet.

Hans närmaste rådgivare har tvingats avgå, och flera andra centralfigurer väntas bli utbytta de närmaste dagarna.

Skärpt lagstiftning
För att garantera regeringens stabilitet har också Lula erbjudit det moderata partiet PMDB fyra nya ministerposter, förutom de två som partiet redan har, en rörelse åt höger som knappast är populär bland PT:s basmedlemmar.

Lula har också skärpt lagstiftningen om korruption.

Häromdagen skrev han under ett antal dekret som bland annat innebär att de offentliganställda som berikar sig med korrupta metoder i fortsättningen kommer att dömas till fängelse i upp till åtta år, tidigare var böter det högsta straffet.

Fortsatta anklagelser
I flera sammanhang har olika ledare för Arbetarpartiet de senaste dagarna hållit känslofulla tal då man hävdat att korruptionsanklagelserna är en cynisk manöver i syfte att undergräva partiets politiska projekt.

Men samtidigt har anklagelserna fortsatt. PT sägs ha mjölkat statliga företag på resurser och ett par reklambyråer har utpekats som medhjälpare för att tvätta de smutsiga pengarna.

”Alla har ljugit”
Och när den parlamentariska undersökningskommission som utreder anklagelserna senast sammanträdde gick Roberto Jefferson, den som startade alltsammans för snart en månad sen, till förnyad attack.

Den här gången handlade det om hur valkampanjerna på alla nivåer brukar finansieras i Brasilien.

– Ni vet alla att deklarationerna om hur mycket som spenderas under en valkampanj är lögn. Jag själv har ljugit och alla ni som sitter här har också ljugit, sa Jeffersson inför sina moltysta kolleger.

Roberto Jeffersson har suttit i parlamentet i 23 år och lär ha en hel del kunskap om hur det fungerar.

Lågmäld Lula
Den enda gång som Lula har framträtt i tv för att tala om korruptionsanklagelserna, sa han att korruptionen måste bekämpas i grunden, men att det ar svårt eftersom den har gått i arv fran regering till regering och numera är en normal del av systemet.

Och att systemet att köpa röster inte är något som PT eller Roberto Jeffersson har hittat på kan också illustreras av att dussintals brasilianska parlamentariker har bytt parti de senaste två åren. En del har gjort det flera gånger och det har knappast handlat om några ideologiska omorienteringar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista