Pensionärer får vänta länge på tandvård

Väntetiden för pensionärer som behöver större tandbehandlingar har ökat till mer än fem månader. Orsaken är att Försäkringskassan i Lund inte klarar alla ansökningar om subventioner.

I höst får Lundakassan hjälp av Stockholm och Västra Götaland för att klara situationen, men patienter och tandläkare är fortsatt kritiska. Ulf Fredholm har praktik på Kungsgatan i Stockholm och han tycker väntetiden är för lång.

– En del patienter kan faktiskt inte vänta och många patienter har svårt att tugga och de får gå omkring med provisorier den här tiden i avvaktan på ett definitivt besked från försäkringskassan.

Försäkringskassan överhopad
Fem och en halv månader frår man vänta idag om man är äldre än 65 år och vill ha en större tandbehandling gjord.

Försäkringskassan i Lund som ska stå för bedömningarna är överhopad med ärenden och varje månad kommer ytterligare omkring 4 000 nya ansökningar.

Kritiken växer både bland pensionärer och tandläkare mot byråkratin i systemet och inte heller chefen i Lund, länsdirektör Åsa Andersson tycker att det ska vara så här.

– Det ska det givetvis inte. Vi försöker hålla en handläggningstid på tre månader och det är vårt mål att vi ska komma ner dit. Därför har vi satt in en handlingsplan där vi i Skåne som då handlägger detta för hela landet ska få hjälp av två andra län, Stockholm och Västra Götaland, så att vi senast vid årsskiftet ska vara nere i den här normala handläggningstiden.

Byråkratisk kö
Tandläkarna vågar inte inleda behandlingar för 40 000 - 50 000 kronor om Försäkringskassan inte har godkänt det och de är nu upprörda över att patienter med stora tandvårdsbehov får vänta av byråkratiska skäl, trots att resurserna finns.

– Det är många många tusen patienter i landet som får gå och vänta på att få den här hjälpen. Vårdresurserna finns men politikerna har åstadkommit en byråkratisk kötid, säger Ulf Fredholm.

Men Åsa Andersson på Försäkringskassan lovar bättring.

– Vi gör allt vad vi kan för att snabba på detta. Jag tycker att man ska ta en diskussion med tandläkaren om att påbörja det som går att påbörja så att man inte behöver lida i onödan.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se