Enkel bosättning gjort av träpinnar och presseningar ute i skogen. Till höger lagbok med en domarklubban ovanpå.
Socialtjänster runt om i landet har väntat på en vägledande dom. Foto: Nils Petter Nilsson, Henrik Montgomery/TT.

Fortsatt oklart rättsläge för barn till EU-migranter

Jurist: Väldigt angelägen fråga
1:22 min

Det är fortfarande oklart om socialtjänsten får tvångsomhänderta barn till EU-migranter. Frågan kommer inte att prövas i högre domstol.

Kammarrätten i Stockholm sa i våras nej, men det beslutet gäller bara ett enskilt fall.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp frågan till prövning. Något som Mia Hemmestad, jurist på Sveriges kommuner och landsting beklagar:

– Jag tycker att det är synd att de inte tar upp målet. Rättsläget är oklart och det är otydligt hur man ska tolka lagen och det rör en väldigt angelägen fråga, säger Mia Hemmestad.

Socialtjänsten i Huddinge omhändertog tidigare i år en fyramånader gammal bebis som ansågs fara illa.

Mamman överklagade och kammarrätten i Stockholm beslutade att barnet skulle räknas som hemmahörande i Rumänien. Därför upphävdes omhändertagandet.

Den domen överklagades också och socialtjänster runt om i landet har väntat på en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Men domstolen meddelar nu alltså att den inte tar upp frågan till prövning.

Domaren Margit Knutsson säger att en av anledningarna är att regeringen förbereder ett förslag som ändrar Lagen om vård av unga.

Enligt regeringskansliet ska ändringarna börja gälla 1 juli 2017. 

Den nya lagen väntas ge socialtjänsten rätt att gripa in även när barnen ingår i en familj av EU-migranter. SKL anser, tvärtemot kammarrättens dom, att lagen redan idag ger utrymme för ingripanden. Men utan central vägledning förblir alltså saken oklar. 

– Konsekvensen blir att lagen kan tolkas olika beroende på vem som har att besluta om ett akut omhändertagande, säger Mia Hemmestad.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".