Intensiva regeringsförhandlingar i Beirut

I Libanon pågår intensiva förhandlingar mellan de politiska blocken om en ny regering efter valet. Premiärministern Fouad Siniora säger sig eftersträva en så bred regering som möjligt men risken är att det blir en svag regering.

När valets segrare, den mördade förre premiärministerns son, Saad al-Hariri, inte ville bli ny premiärminister, blev det istället Fouad Siniora som ska föra Libanon in i en ny tid utan syrisk inblandning. Sinoira anses ha stort förtroendekapital i Libanon. När han blev utsedd i torsdags startade förhandlingarna direkt om den nya regeringen.

Förutom den stora frågan om hur många ministrar regeringen ska ha, 24 eller 30, så handlar det förstås om vilka personer i de olika blocken som är tänkbara ministerkandidater.

För Siniora vill ha en så bred regering som möjligt, med representanter från så många olika block och allianser i parlamentet som det bara går. Och sen, vilka av dem ska ha toppposterna.

Risk för svag regering
Som ny utrikesminister eller finansminister, nämns Marwane Hamadé. En nära vän till familjen Hariri, och han klarade sig också utan att bli dödad av samma bilbomb som Rafik al-Hariri, trots att han fanns intill när den utlöstes.

– Vi tror att det blir en grupp på 24 ministrar, så det är svagt. Men det viktigaste är att ha rätt person på rätt plats. Det är vad premiärminister Sinoira vill uppnå, säger Marwane Hamadé.

Ekot träffar Marwane Hamadé på ett kafé mittemot parlamentsbyggnaden här i Beirut. På Stjärntorget med klockstapeln utanför, trängs parlamentets och regeringens soldater i den egna säkerhetsstyrkan.

Framstående parlamentariker går fram och tillbaka över torget från kaféet till parlamentsbyggnaden och tar en espresso eller en lemonad, pratar framåtlutade över borden med andra parlamentariker, och går sen tillbaka till parlamentsbyggnaden för att vara där i nån halvtimme, timme, för att sen dyka upp på kafét igen. Det är så här regeringsbildningen i Libanon går till.

Många utmaningar väntar
Vid ett annat bord dricker en av parlamentets få kvinnor, Nayla Moawad, en lemonad. Hon skojar med dem andra parlamentarikerna, och ger Marwane Hamadé en kram innan han går tillbaka till parlamentet. Hon nämns också som en mycket stark ministerkadidat.

– Det är många utmaningar som väntar för den nya regeringen. Det är första är hur vi ska hantera den drastiska ekonomiska, finansiella, sociala och den politiska situationen.

Nyala Moawad går in på FN:s krav i sin resolution på avväpning av Hizbollah.

– Vi har genomförandet av FN-resolutionen 1559, de palestinska flyktinglägren, problemen med att Hizbollah ska avväpnas. Det är alla viktiga utanmaningar. Det gäller att ta tag i dem och börja bygga det nya Libanon, som också alla förväntar sig, säger Nayla Moawad, innan även hon går tillbaka till parlamentsbyggnaden och den pågående regeringsbildningen.

Jan Andersson, Beirut
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista