Lotten Collin: Mexico vann inget på mötet med Trump

3:19 min

Det kommer i dag otroligt hård kritik från den mexikanska sidan till mötet som i går hölls mellan den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump och president Enrique Peña Nieto, rapporterar Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin. 

Hur är reaktionerna på den mexikanska sidan idag? 

– Det är otroligt hård kritik från alla håll mot att det här mötet har hållits. Det är en explosion av ilska över att presidenten Enrique Pena Nieto bjudit in Trump. En tidningsrubrik löd exempelvis "Vi är gästfria, men vi har värdighet".

Under själva presskonferensen var nämligen Enrique Pena Nieto försiktigt i sin kritik och det sågs också som ett nederlag, man menar att han åtminstone borde ha varit hårdare offentligt, säger Lotten Collin och fortsätter:

– I en separat tv-intervju efter mötet var Pena Nieto väldigt hård och sa att han delar befolkningens ilska och att han ser Trump som ett allvarligt hot mot Mexico i fall han skulle komma till makten. Men han sa att valde att bjuda in Trump för att han inte vill stå bredvid med armarna i kors utan ville se problemet i vitögat. 

Enrique Pena Nieto menar vidare att han under deras enskilda möte hade fört fram att mexikanerna är arga och förtjänar respekt, och att han sagt att mexikanerna inte kommer att betala för den omtalade muren som Trump vill bygga, säger Lotten Collin och fortsätter: 

– Men Trump menar att de inte alls pratade om muren, och vidhåller att han tycker att Mexico visst ska betala för muren. Så det är väldigt olika versioner, säger Lotten Collin.

Enrique Pena Nieto hoppades eller trodde nog inte att Trump inte skulle tacka ja så snabbt, säger Lotten Collin och fortsätter: 

– Faktum är att Mexico så att säga inte vunnit någonting från det här mötet. Jag läste en annan analytiker i morse som sa att Trump vann allt, och Mexico förlorade det enda de hade – sin stolthet.

Trump kunde åka tillbaka efter mötet till Arizona och hålla sitt migrationstal och visa upp sig som en statsman och stor förhandlare, säger Lotten Collin och fortsätter:

– I Mexico konstaterar man istället att presidenten i bästa fall var naiv, att han trodde att mötet skulle göra skillnad. Mötet anses ha varit dåligt förberett och de kom inte överens om någonting.

Sedan bidrar de skilda versionerna till att stärka den bilden. 

– Vem ska man tro på om vad som egentligen skedde, säger Lotten Collin. 

Hör även reportage i Godmorgon, världen: Vem förlorar mest på en mur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista