Minskad pressfrihet i Tanzania

2:10 min

Press- och mötesfriheten i Tanzania har minskat den senaste tiden. Utvecklingen oroar människorättsadvokaten Gemma Akilimali.

– Man förnekar människor rätten till information, säger hon.

Gemma Akilimali är kritisk till att de populära tv-sändningarna från parlamentet har upphört. Fyra timmars direktsändning från parlamentet varje vardag har varit ett sätt för folk att få höra andra politiska åsikter än från det politiska parti, CCM, som styrt Tanzania ända sedan självständigheten 1961.

Inför ett planerat protestmöte mot det minskade demokratiska utrymmet i Tanzania har flera oppositionsledare gripits i veckan, men släppts mot borgen.

Två radiostationer och en tidning har också bannlysts, med hänvisning till att de har agerat uppviglande och kränkt president John Pombe Magufuli.

Han har sedan han tillträdde i november i fjol varit populär, bland annat hos biståndsgivare, eftersom han tagit itu med korruption. President Magufulis smeknamn är Bulldozern, och han har även sett till att parlamentet och han själv avstått från överdådiga middagar och konferenser.

Men regeringen har också förbjudit politiska möten både inomhus och utomhus, något som inte har någon grund i konstitutionen, enligt människorättsadvokaten Gemma Akilimali.

– Det strider mot medborgarnas rättigheter i Tanzania.

Sedan landets självständighet har Tanzania varit ett undantag i Afrika genom dess lugn och stabilitet. Relationerna till Sverige är starka, och Sverige är en av de största bidragsgivarna till Tanzanias statsbudget.

Orsaken till de nedlagda tv-sändningarna från parlamentet är att de kostade för mycket, har informationsministern Nape Nnauye sagt till andra medier. Men när Sveriges Radio ringer upp är han oerhört misstänksam inför det visade intresse för situationen i landet, och vill inte kommentera läget. 

– Jag använder min frihet att inte besvara din fråga, säger informationsminister Nape Nnauye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista