Fotomontage av en man som talar i telefon på ett kontor och Ola Brinnen.
Ola Brinnen, affärsjurist på Svenskt Näringsliv ser förslaget som ett ingrepp i avtalsfriheten. Foto: Svenskt Näringsliv, Fredrik Sandberg/TT.

Utökat meddelarskydd kritiseras av Svenskt Näringsliv

"Kan utnyttjas för att skada sin arbetsgivare"
1:56 min

Regeringens lagförslag om att fler anställda ska ha rätt att tala med media om missförhållanden inom verksamheten är efterlängtat av många. Men Svenskt Näringsliv menar att en sådan lag skulle tillåta illojalt agerande av arbetstagare.

I dag presenterade regeringen ett lagförslag som innebär att den som jobbar i offentligt finansierad, men privat driven vård, skola och omsorg ska ha rätt att tala med media om missförhållanden inom verksamheten. 

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar förslaget.

– Vi har en stor och ökande andel medlemmar som arbetar inom privat sektor och där har man inte på alla ställen den här friheten att faktiskt tala om vad som händer och om saker och ting är fel och så vidare. Så det här är efterlängtat av våra medlemmar, säger hon. 

Även den fackliga organisationen TCO är positiv till förslaget. Men chefer som efterforskar och straffar källor inom privat verksamhet kan fortfarande komma billigare undan än sina kollegor inom offentlig verksamhet. Det här beror på att privata företag inte kan granskas av Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern. Det säger chefsjuristen på TCO, Lise Donovan.

– Där ser vi en brist och hade önskat att man hade en arbetsrättslig skadeståndsbestämmelse kopplad till den här lagstiftningen, säger hon.

Alliansen, som tillsatte den utredning som nu blivit lagförslag, är också positiv till dagens besked. Det är däremot inte organisationen Svenskt näringsliv, som anser att konkurrensen hotas eftersom företagshemligheter nu kan röjas. 

–Det är ett ingrepp i avtalsfriheten. Det kan tillåta rent illojala ageranden från en arbetstagare, han kan utnyttja meddelarfriheten i syfte att skada sin arbetsgivare. Så att vi är inte särskilt roade av det här förslaget, säger Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Men ansvarig minister, Morgan Johansson (S), anser tvärtemot att konkurrensen nu blir mer rättvis mellan privata och offentliga verksamheter.

– Man har meddelarskydd, efterforskningsförbud, förbud mot repressalier på det offentliga äldreboendet, men de anställda har inte samma skydd på det privata. Och det är en snedsits som vi rättar till, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".