Oppositionen, som kräver nyval, hoppas att en miljon människor kommer att delta i protesterna.
1 av 2
Oppositionsanhängare och supportrar till President Nicolas Maduro drabbar samman i Caracas. Foto: Federico Parra / TT
Oppositionen, som kräver nyval, hoppas att en miljon människor kommer att delta i protesterna.
2 av 2
Oppositionen, som kräver nyval, hoppas att en miljon människor kommer att delta i protesterna. Foto: Juan Barreto / TT

Hundratusentals protesterar i Caracas

Latinamerikakorrespondent Lotten Collin om utvecklingen i Studio Ett
6:15 min

Venezuelas oppositionskoalition har enligt oppositionens egna uppskattningar samlat runt en miljon anhängare från hela landet för demonstrationer i huvudstaden Caracas mot Socialistpartiets president Nicolás Maduro.

Många av de regeringskritiska demonstranterna är klädda i vitt, talkörer skanderar "regeringen måste falla". Den massiva demonstrationen ingår i den kraftmätning med regimen som pågår om makten i Venezuela.

Oppositionen, som kräver nyval, hoppas att en miljon människor kommer att delta i protesterna.

Samtidigt samlas regeringsanhängare i en motdemonstration, där deltagare säger att de ska försvara "den socialistiska revolutionen". Många av dem bär röda t-tröjor och skärmmössor i en stil som påminner om den som president Maduro har.

Polis och militär har placerats på viktiga knutpunkter i staden med anledning av demonstrationen. Under oppositionens protester för två år sedan dödades 43 människor i oroligheterna.

Oppositionen kräver en omröstning om huruvida presidenten ska få sitta kvar. Valkommissionen har dock inte satt ner foten i frågan - till oppositionens stora förtret.

Om omröstningen hålls efter den 10 januari nästa år, och Nicolás Maduro förlorar, kan presidenten nämligen lämna över makten till sin vicepresident inom samma parti i stället för att utlysa nyval.

Hör samtal med Lotten Collin i P1-morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".