Sean Yokota hoppas att Kinas banker minskar sin utlåning.
Sean Yokota hoppas att Kinas banker minskar sin utlåning. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.

Analytiker: Kinas ekonomi behöver kylas ned

"Den här festen kan inte fortsätta"
1:50 min

I Kina har fastighetspriserna i de största städerna på nytt skjutit i höjden under de senaste månaderna. Därför tror SEB:s Asienstrateg Sean Yokota att de kinesiska myndigheterna under slutet av året kommer att strama åt landets ekonomi.

– Jag blir mer orolig om de inte trycker på bromsen. För om de låter den här festen fortsätta kan inflationen börja accelerera, säger Sean Yokota.

Han ser inflationen som det största hotet mot den kinesiska ekonomin och inte den krympande tillväxten.

Efter fjolårets kris i Kina med sjunkande börskurser och lägre tillväxt har den kinesiska staten försökt stimulera ekonomin. Det har bland annat lett till att delar av ekonomin har överhettats.

Fastighetspriserna i de stora städerna har ökat med tiotals procent i år. Därför tror Yokota att den kinesiska regeringen kommer att begränsa utlåningen från de statliga kinesiska bankerna framöver. Högre kontantinsatser kan också komma att krävas av den som vill låna pengar, tror han.

– Jag tror att redan i början på det fjärde kvartalet kommer vi se åtgärder för att bromsa in ekonomin, säger Yokota.

Han beskriver hur den kinesiska staten kämpar med att gradvis försöka anpassa övergången till en ekonomi med lägre tillväxt. Han tror därför att världen får vänja sig vid att det var sjätte till tolfte månad kommer åtgärder som antingen kyler ned eller eldar på ekonomin genom framför allt banksystemet som staten kontrollerar.

– Det nya sättet att se på Kina tror jag är att det kommer sex-tolv månader då det går bättre och sedan sex-tolv månader då det saktar in, och så vidare, säger Yokota.

Men Kina har inte allt i egna händer. Till exempel skulle den japanska centralbankens planer på att börja med så kallade helikopterpengar skapa kraftig inflation som sprider sig även till Kina, tror Yokota.

– Det kan öka risken för en hårdlandning för den kinesiska ekonomin.

Relaterat

Mer om Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".