Krav på folkomröstning i massiv protest mot Maduro

2:02 min

Hundratusentals demonstrerade mot president Maduro och det regerande socialistpartiet.

Det hördes jubelrop och ihärdiga biltutor när demonstranterna till slut lyckades forcera den avstängda tunneln La Cabrera som leder in till Caracas. Tusentals venezolaner passerade genom tunneln för att ta sig fram till protestmarschen i huvudstaden igår kväll. En demonstration som oppositionen döpt till "La Toma de Caracas" – Erövringen av Caracas.

Huvudskälet till protestmarschen var att kräva en folkomröstning om president Nicolas Maduros fortsatta styre, en omröstning som enligt grundlagen kan hållas när presidenten suttit halva sitt mandat.

Men många som gick ut för att demonstrera igår gjorde det också på grund av frustration och vrede över den situation som Venezuela befinner sig i: Människor tvingas köa i hela dagar för att få tag på livsmedel, hygienartiklar och mediciner. Spädbarnsdödligheten ökar och kriminaliteten gör att ingen vågar sig ut efter mörkrets inbrott.

Många unga venezolaner har lämnat landet och flyttat till grannländerna i jakt på jobb. Inflationen ligger på 700 procent. Flera oppositionsledare har gripits, även inför gårdagens demonstration. Statligt anställda ska också ha hotats med att inte stödja kravet på en folkomröstning ifall de vill behålla jobbet.

Den brokiga oppositionskoalitionen kräver att landets valmyndighet ger besked om nästa steg i den ganska omständliga processen mot att utlysa en folkomröstning: Att samla in nästan fyra miljoner namnunderskrifter på bara tre dagar.

Om oppositionen lyckas med det kommer en folkomröstning hållas, men tidsaspekten är viktig. Ifall Maduro förlorar en sådan omröstning innan den 10 januari nästa år blir det nyval, men om den hålls efter det kommer han tvingas lämna över makten till sin vicepresident från samma parti.

Många anser att valmyndigheten medvetet sinkat processen eftersom man sitter i knäet på socialistregeringen. Dagens demonstration var ett sätt att pressa myndigheten att agera snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista