Björklund: Hög tid att Sverige förbereder sig för att gå med i Nato

1:28 min

Liberalernas Jan Björklund välkomnar slutsatserna i Natoutredningen. Men Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson anser inte att den ger skäl för Sverige att gå med i Nato.

Enligt utredaren Krister Bringéus skulle ett svenskt Nato-medlemskap sannolikt leda till militär upprustning i regionen men samtidigt skulle risken för en konflikt i Östersjön med Ryssland minska.

– Jag tycker att utredarens slutsatser är korrekta. Sveriges trygghet och Sveriges säkerhet skulle öka om Sverige var med i Nato och med tanke på det ryska uppträdandet och agerandet på senare år så är det hög tid att Sverige nu förbereder sig för att ta de stegen och bli fullvärdig Nato-medlem, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Men det han säger är ju att han finner det osannolikt att Ryssland skulle vilja angripa enbart Sverige?

– Ja, enbart Sverige är osannolikt, den uppfattningen delar jag. Däremot är det så att i en situation där Ryssland vill antingen angripa eller hota de baltiska staterna, vilket ju inte alls är osannolikt, kan fler länder i närområdet komma att dras in. Då pekar utredaren på att hela Östersjöområdet blir väldigt viktigt, därför att om de baltiska staterna ska få hjälp västerifrån så måste den hjälpen komma via sjöterritoriet och luftterritoriet i Östersjön. Där är Sverige den geografiskt sett största Östersjömakten så vi skulle med stor sannolikhet komma att dras in i en sådan konflikt. Det är för att förebygga det som Sverige bör vara Nato-medlem, säger Jan Björklund.

Men Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson drar en annan slutsats av utredarens bedömning: Att det i praktiken är uteslutet att Ryssland skulle vilja angripa Sverige.

– Vad han konstaterar är att det är osannolikt att Ryssland skulle vilja angripa Sverige. Det är ju det enda scenario där Nato teoretiskt sett och dess artikel fem skulle kunna vara till hjälp för Sverige. Däremot skulle vi riskera att bli indragna i större konflikter med ett Nato-medlemskap och jag kan inte förstå hur det ska kunna vara något positivt för Sveriges säkerhet, säger han.

Utredningen om Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten ska presenteras i början av september men nyhetsbyrån TT har läst den i förväg. I utredningen framgår det att om Sverige går med i Nato kan det leda till en upprustning i regionen. Samtidigt ökar sannolikt västs förmåga att avskräcka Ryssland från en konflikt i Östersjön.

Om Sverige skulle ansöka om medlemskap skulle vi välkomnas in i den militära alliansen bedömer utredaren och ansökan skulle behandlas på ett år eller lite längre. Relationen med Ryssland skulle bli krisartat dålig men utredaren Krister Bringéus tror inte att det skulle få några allvarligare konsekvenser än militära hot, hård retorik, ekonomiska åtgärder och påverkansoperationer.

– Ryssland rustar upp och det är vi kritiska till, men det beror ju på att de upplever en allt mer trängande inringning. Så från ett väldigt besvärligt läge skulle vi hamna i ett ännu svårare läge, och det är det som jag tycker är det stora problemet. Det står i utredningen att osäkerheten om Sveriges roll vid en konflikt i Östersjön skulle minska om vi gick med i Nato. Det betyder ju i klarspråk att vi blir automatiskt indragna i krig utan de beslut som vi fattat själva, säger Stig Henriksson (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista