Efter bombdåden - fredsförhandlingar med separatister

1:27 min

I dag inleds fredsförhandlingar mellan den thailändska regeringen och separatister från de tre södra provinserna i landet. Enligt uppgifter till Ekot fick de senaste bombdåden regeringen till förhandlingsbordet.

I 12 år har ett lågskaligt krig pågått där som krävt över 6000 människors liv.

Det som fick tillbaka regeringen till förhandlingsbordet ska enligt uppgifter till Ekot vara bombdåden mot turistorter som Hua Hin och Phuket för några veckor sedan och rädslan för fler dåd mot den viktiga turistindustrin i Thailand.

Dagarna efter sprängdåden mot turistorterna, som krävde 4 människors liv och skadade många, gick regeringen ut och förnekade att det skulle finnas någon koppling mellan konflikten i södra Thailand och dåden utan sa istället att det var politiska motståndare som låg bakom.

Men nu finns det arresteringsorder på namngivna personer härrörande från södra Thailand. Samtidigt som regeringen allt mer antyder att det finns kopplingar till konflikten i söder.

Där bor främst den etniska gruppen muslimska malayer som fram till för drygt hundra år sedan utgjorde ett självständigt sultanat. Olika militanta grupper där kräver mer självständighet.

De har under 12 år utfört över 15 000 spräng- och skjutdåd i de tre provinserna men de koordinerade dåden mot turistorterna var de första stora attackerna utanför sina egna provinser.

Och enligt uppgifter till Ekot var det rädslan för fler sådana dåd mot landets så ekonomiskt viktiga turistindustri som tvingade regeringen att återuppta fredsförhandlingarna som legat nere sedan 2013.

Så i dag möts regeringen och representanter för MARA Pattani, en paraplygrupp bestående av flera men inte alla separatistgrupper i Malaysia. Men det blir inte enkelt då separatisterna inte lär backa från sina självständighetskrav – ett krav som den Thailändska regeringen hittills inte visat något intresse för att tillmötesgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista