Mary Moses flydde Sydsudan med 4-åriga barnbarnet Rihanna.
Mary Moses flydde Sydsudan med 4-åriga barnbarnet Rihanna. Foto: Petra Livinson / Sveriges Radio

FN-diplomater ska bevara Sydsudan från inbördeskrig

"De vill inte skapa fred för sitt folk"
1:57 min

Sydsudan befaras vara på väg in i ett nytt inbördeskrig efter att fredsavtalet bröts förra månaden. FN:s säkerhetsråd skickar idag diplomater till Sydsudan, för att samtala med presidenten Salva Kiir.

90 000 sydsudaneser har flytt bara under sommaren. En av dem är Mary Moses, som inte vågar hoppas på fred:

– De vill inte skapa fred för sitt folk, de slåss för att de vill ha makt, säger Mary Moses och syftar på presidenten Salva Kiir och oppositionsledaren Riek Machar, som inte kunnat komma överens trots fredsavtalet som slöts för ett år sen.

Båda har varsin armé och i början av juli utbröt nya strider mellan de båda parterna i huvudstaden Juba – strider som Mary Moses bevittnade.

– Det är svårt att sova, det är explosioner och skottlossningar. Och folk svälter, det finns ingen mat, säger Mary Moses.

Även soldaterna är hungriga, och de kan döda civila i jakt på mat och pengar, berättar hon.

– De knackar på hemma hos folk, slår in dörren och dödar dem som är där inne, säger hon.

Nu befinner sig Mary Moses i ett flyktingläger i Sydsudans grannland Uganda.

Hon hade en statlig anställning på ett departement i Juba, med en lön som försörjde hela familjen. Men pengarna räckte inte för att alla skulle kunna fly.

Tre barn och flera barnbarn är fortfarande kvar i Juba, där soldater våldtagit och dödat civila, enligt FN-rapporter:

– Jag ber att Gud ska ta hand om dem, säger hon.

Nu är diplomater från FN:s säkerhetsråd på väg till Sydsudan för att träffa presidenten Salva Kiir. Hittills har presidenten sagt nej till att låta FN stärka sin truppnärvaro i Sydsudan med 4 000 soldater.

Samtidigt visar oppositionsledaren Riek Machar inga tecken på att ge upp, fastän han befinner sig i exil. Så sent som förra veckan drabbade hans soldater återigen samman med regeringssoldater.

Politisk makt i Sydsudan innebär tillgång till oljepengar.

Och Mary Moses tycker det är avskyvärt att ett helt folk ska behöva lida på grund av en maktstrid mellan två män. Bara nu under sommaren har 90 000 sydsudaneser flytt till grannlandet Uganda.

– Folk dör, vi lider. Om de brydde sig om sitt folk skulle det inte fortsätta så här, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".