Ideella föreningar riskerar skattesmäll

Folkrörelsesverige riskerar en skattesmäll på hundratals miljoner kronor. Det kan bli följden av ett principfall som inom kort ska avgöras av Regeringsrätten. Det handlar om huruvida det ska vara skattefritt att leja ut lotterier och bingoverksamhet.

– Lagstiftningen är uppbyggd på det viset att ideella föreningar som själva bedriver bingoverksamhet och där medlemmarna själva deltar då är föreningarna undantagna inkomstbeskattning.

– Men om föreningarna anlitar utomstående aktörer så är dagens lagstiftning inte riktigt tydlig med om inkomsterna är undantagna beskattning eller inte, säger Per Johansson på Skatteverket.

Osäkert rättsläge
Skatteverket anser att rättsläget är osäkert och har därför överklagat ett beslut där fotbollsföreningen Café Opera, numera Väsby United, har lejt ut bingoverksamhet till en bingoallians.

Om Regeringsrätten bestämmer att Café Opera ska betala skatt för sina intäkter från bingoverksamheten delar föreningen detta öde med alla andra allmännyttiga ideella föreningar i samma situation.

Det är allt ifrån små idrottsföreningar som i likhet med Café Opera ingår i bingoallianser till det socialdemokratiska partiet som tillsammans med ungdomsförbundet SSU har en hel koncern med spelbolag.

Koncernen anordnar lotterier och internetspel som ger partiet och ungdomsrörelsen närmare 100 miljoner kronor varje år. Om denna inkomst drabbas av inkomstskatt förlorar organisationerna cirka 30 miljoner om året.

Tveksam s-lösning
En lösning där en ideell förening har ett aktiebolag som utför lotteri- eller bingoverksamheten tycker Skatteverket är extra tveksamt. Och just den lösningen har socialdemokraterna och SSU valt med sitt kombilotteri som sköts av aktiebolaget A-lotterierna.

– Låter man en utomstående aktör helt själv utföra den här uppgiften är nog lagstiftningen i dag på det viset att man inte är undantagen inkomstbeskattning från föreningens sida, säger Per Johansson, expert på ideella föreningar på Skatteverket.

Mattias Croneborg
mattias.croneberg@sr.se