kvinna med blont hår som tittar in i kameran.
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen. Foto: Leif R Jansson/ TT

Ett år sedan Alan Kurdis död - hjälporganisationerna fick rekordsummor

Många skänkte pengar
1:22 min

Hos de svenska hjälporganisationerna märktes en rekordartad ökning av insamlingarna, efter publiceringen av bilden på den drunknade flyktingpojken Alan Kurdi för ett år sedan. Men svenskarna ville inte bara bidra med pengar.

– Väldigt många människor frågade "vad kan jag göra?" En del var generösa med penninggåvor men väldigt många ville göra något konkret, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Insamlingen av pengar har minskat i jämförelse med för ett år sedan men engagemanget för människor på flykt håller i sig, enligt Rädda Barnen. Det märks inte minst i samband med Sveriges ökade flyktingmottagande i fjol, säger Elisabeth Dahlin.

– Det sker enorma insatser runtom i Sverige, med många som fortsätter att jobba med barnen som är ute på flyktingboenden och annat. För oss handlar det om att vi fick helt nya krav på oss. För första gången hade vi en humanitär insats i Sverige, det har vi inte haft i modern tid. Det vi är oroliga för nu är att det politiska samtalet har blivit alltmer polariserat, mörkare och mer protektionistiskt samtidigt som 30 miljoner barn är på flykt, säger Elisabeth Dahlin.

Under veckan före publiceringen på Alan Kurdi samlade Unicef in 138 000 kronor. Under veckan efter publiceringen samlade organisationen in 11 125 000 kronor. Nu har insamlingarna återgått till tidigare nivåer, enligt Per Westberg som är vice generalsekreterare på Unicef Sverige.

– Det är ju ett sorgligt faktum att så ser världen ut. Det finns 1,3 miljarder människor i världen som lever i absolut fattigdom, som lever på under två dollar per dag. Vi ser olika delar av den gruppen i samband med olika händelser, ibland på grund av att det är svält eller på grund av en jordbävning eller på grund av en flyktingkris. Då dras mediernas intresse till den frågan och då får det stort publikt genomslag, säger Per Westberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".