fartkamera. fartkontroll, poliskontroll
Foto: Fredrik Sandberg/Marcus Ericsson/TT

Polisen lovar bättre trafikövervakning

"Just nu så sker inte det vi vill i trafiken"
2:08 min

Efter massiv kritik för bristande trafikövervakning har polisen arbetat fram en ny strategi, och lovar nu att bli bättre på att kontrollera hastigheter och nykterhet på Sveriges vägar.

– Just nu så sker inte det vi vill riktigt i trafiken, därför har vi under året jobbat med att ta fram en strategi och tillsammans med Trafikverket sett var vi kan göra mest effekt och det är när det gäller hastighet och för att öka andelen nyktra förare, säger Lena Tysk, polismästare i Västmanland och före detta strategisk chef för trafik hos Rikspolisstyrelsen. 

Hon säger att bilisterna kommer att märka effekterna av den nya strategin, inte minst genom att fler får blåsa, alltså nykterhetskontroller.

– Dom kommer också att se att man gör det på olika tider och olika ställen, att vi sprider våra insatser på annat sätt över dygnet, säger Lena Tysk.

– Vi har också tittat på forskning, och då kan man se att det kanske inte är de jättestora kontrollerna, utan för att få effekt måste man stå på samma ställe i ungefär 20 minuter.

När det gäller hastigheterna så övervakas de främst av de 1500 ATK-kamerorna längs landets vägar. Där har Trafikverket lovat ytterligare 700 kameror fram till 2020.

– Vi kommer tillsammans med Trafikverket att välja ut de vägar där det gör mest nytta för att sänka medelhastigheten, säger Lena Tysk.

Kritiken mot polisens bristande övervakning har skjutit in sig på det minskade antalet trafikpoliser. 

– Trafikpoliserna är de specialiserade poliserna som oftast jobbar med den tunga trafiken och de specialiserade frågorna. Det är de yttre poliserna som måste jobba med trafiksäkerhetsfrågor. De måste reagera när de ser en trafikförseelse, man måste se till att personer blåser när man stoppar bilar, säger Lena Tysk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".