Protester efter tidigt släppt våldtäktsman

1:13 min

Den 21-åring som dömdes till bara sex månader fängelse efter ett sexuellt övergrepp vid Princetonuniversitet i Kalifornien USA, släpptes idag ur fängelset efter bara tre månaders avtjänat straff, något som vållat protester.

När 21-åringen tidigt på morgonen, amerikansk tid, släpptes ut genom huvudentrén till fängelset, tvingades han gå igenom rader av väntande journalister. 

Deras frågor möttes med tystnad. Precis som de flesta andra fångar i Kalifornien behövde han bara avtjäna halva fängelsetiden eftersom han uppfört sig väl i fängelset.

Domen på bara sex månaders fängelse, för övergreppet på den medvetslösa kvinnan på Stanforduniversitetets område förra året har vållat starka protester och en förmodad lagändring.

Utanför domstolen protesterade hundratals människor idag. En av dem, juristprofessorn Michelle Daubner, som säger till tv-kanalen CNN att domaren som utdömde straffet borde avsättas eftersom det här enligt henne inte var en engångsföreteelse.

21-åringen återvänder nu till sitt föräldrahem i Ohio där han kommer att registreras som sexualförbrytare med anmälningsplikt till polisen i tre år. Hans namn kommer dock aldrig att tas bort ur registret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista