Jakthund och jägare i skogen.
Foto: Jessica Gow/TT

Jägare väntar in kallare väder för hundarnas skull

Varm höst försenar jaktsäsongen
1:51 min

De varma höstarna de senaste åren har inneburit att allt fler jaktlag väntar med att ge sig ut till andra jaktveckan.

Första måndagen i september börjar älgjakten i norra Sverige. Men de varma höstarna de senaste åren gör att det blir allt vanligare att jaktlag väntar med att ge sig ut till den andra jaktveckan.

Jaktvårdskonsulenten Christer Zakrisson på Svenska Jägareförbundet i Västerbotten är en av dem. Hans ena jaktlag har sedan 90-talet valt att förlägga jakten till att börja den andra jaktveckan.

– Jag börjar så smått på torsdag och så jagar vi andra älgjaktsveckan istället, säger Christer Zakrisson på Svenska Jägareförbundet.

Är det vanligt att man gör så?

– Det har blivit mer och mer vanligt med tiden, säger Zakrisson.

Spetshunden Freja ligger i sin bur på Christer Zakrissons kontor i Jägareförbundets lokaler i Umeå. Hon har en tjock, grå vinterpäls. Ute är det soligt och 22 grader varmt.

Ännu är det svårt att säga hur vädret kommer att fortsätta i september, men om man tittar i backspegeln har de senaste septembermånaderna varit varma i norra Sveige.

Förra året var det extremt höga temperaturer enligt SMHI, med värmerekord på flera håll. Året innan dess var det särskilt varmt i fjällkedjan och september 2013 var den femte varmaste septembermånaden som någonsin uppmätts i norr. Värst är det för hundarna säger Christer Zakrisson.

– Ja hundarna blir framförallt väldigt trötta, egentligen och de flesta slutar mer eller mindre att jaga. Och när de kommer till en i skogen kan de många gånger bara ligga sig ner i skogen för att vila, säger Zakrisson.

Men att hundarna skulle ta skada tror han inte. Värmeslag hos hundar sker när de stängs in i bilar i stan, inte när de springer i skogen, säger han.
Men jakten går sämre och långsammare. Och dessutom finns det risk att älgköttet förstörs i värmen.

– Om det är varmt får man en snabbare tillväxt av bakterier, som kan förstör köttet, att det helt enkelt att det surnar i vissa delar. Så det är väldigt viktigt med hygien också om det är varmt.

Att ändra jakttiderna generellt tror han inte är någon lösning. Jaktlagen har börjat vänja sig vid de varma höstarna och kan reglera starten själva säger han. Men om han får önska skulle det bli runt nollan för att vara optimalt.

– Lagom är ju bäst så är det. Mellan minus fem och plus fem är väldigt lagom när man jagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".