Kristian Jensen Danmarks utriksminister
Kristian Jensen, Danmarks utriksminister. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Drar paralleller till retoriken i basarerna

Tonläget mellan EU och Turkiet höjs
1:10 min

Under dagen hårdnade relationerna ytterligare mellan EU och Turkiet efter att den turkiske presidenten Erdoğan anklagat EU för att inte själv leva upp till avtalet om flykting- och migrantkrisen.

Utspelet kom i Turkiet bara timmarna innan EU:s utrikesministermöte inleddes i Bratislava i Slovakien. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltar inte vid mötet men Danmarks utrikesminister Kristian Jensen talar om tonläget som detsamma som i basarerna i Mellanöstern.

Egentligen var det en utrikesministerkollega som Jensen inte vill berätta om vem det är, som drar paralleller med retoriken i basarerna. Då höjer man sin röst för att det ska gå bättre i förhandlingarna. Enligt Kristian Jensen behöver vi komma ihåg det i väst, för det är en hård retorik, säger han.

För egentligen så är utgångsläget exakt detsamma från EU:s sida som det var vid EU:s toppmöte i Bryssel efter midsommar.

Om turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU så måste Turkiet ha biometriska pass som lagrar uppgifter i ett mikro-chip om bland annat fingeravtryck och längd - precis som finns inom EU.

För att komma någon vart i medlemskapsförhandlingarna med EU måste också Turkiet ändra sina terrorlagar som bland annat EU anser inskränker dom mänskliga rättigheterna.

Därmed är fortfarande förhandlingspositionerna låsta, samtidigt som retoriken hårdnar allt mer.

Relaterat

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".