FBI släpper detaljer om utredningen om Hillary Clintons mejlkonto

1:25 min

Enligt FBI innehöll flera mejl som skickats från presidentkandidatens privata mejlkonto hemligstämplade uppgifter.

Det är frågan som vägrat försvinna och förföljt henne under hela presidentvalskampanjen: Hillary Clintons hantering av e-post under hennes tid som utrikesminister. Frågan har utretts av FBI ända sedan det avslöjades att hon haft en privat adress och mejlserver som hon använde i tjänsten.

Hon har hävdat att hon aldrig skickade några hemligstämplade uppgifter men enligt FBI innehöll, i alla fall 110 mejl av dom över 30 000 som hon lämnat över, hemliga uppgifter. Dessutom visar anteckningar från förhören med henne att hon inte visste skillnaden mellan de olika hemlighetsklasserna och att hon litade på att hennes anställda inte skickade hemligt material till hennes privata mejladress.

Hon bad heller aldrig uttryckligen om lov att få använda den privata servern enligt utredningen som är kraftigt censurerad. Den väcker också nya frågor om vad som fanns i de tusentals mejl som hon raderade med hjälp av speciell programvara och som hon hävdat var privata.

Dessutom beskriver utredarna hur Clintons medhjälpare förstört flera av hennes telefoner med hammare för att undvika att mejl ska kunna återskapas.

Clintons kampanjmakare har sagt att man välkomnar offentliggörandet av utredningen som visar hennes oskuld och hennes motståndare Donald Trump säger att han är chockad över hur hon kunna undvika åtal med tanke på uppgifterna i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista